Rapport over cannabis zonder Vlaamse meerderheid goedgekeurd in Senaat

De Senaat heeft een informatieverslag over de evaluatie van het drugsbeleid, met name rond cannabis, goedgekeurd. Het rapport kreeg brede steun aan Franstalige kant (PS, MR en Ecolo). Aan Vlaamse kant keurden enkel Groen, Open VLD en Vooruit het verslag goed.

Het informatieverslag maakt een aantal opmerkingen over het gevoerde drugsbeleid in België. Dat beleid is nog steeds gebaseerd op een wet uit 1921 die op een eeuw tijd weinig veranderd is. De wetgeving is onduidelijk en weinig transparant geworden. "Niemand raakt er nog wijs uit, of het nu gaat om mensen die geen drugs gebruiken, mensen die wel drugs gebruiken, mensen in herstel of mensen op het terrein. Dat gebrek aan duidelijkheid leidt tot rechtsonzekerheid. Veel mensen twijfelen aan de legitimiteit van het beleid en de wetgeving", zo staat in het verslag, dat ook verwijst naar een "reëel risico dat er geen vertrouwen meer is in het strafrecht". 

Verschillende landen hebben intussen een beleid uitgestippeld dat cannabis uit de criminaliteit haalt. Het rapport inventariseert initiatieven binnen en buiten Europa. Het doet ook een aantal vaststellingen over de consumptie in Europa en België. Het toont aan dat een kwart van de Belgische bevolking al cannabis heeft gebruikt en dat ongeveer 8 procent een probleem heeft met de drug, terwijl tegelijkertijd de concentratie van THC (de actieve stof) aanzienlijk is gestegen in de afgelopen dertig jaar.

De aanbevelingen in het verslag tonen de verdeeldheid van de Belgische politiek op dit gebied. Ze pleiten niet voor een decriminalisering van cannabis. Er is sprake van de noodzaak van een "nieuw juridisch kader, waarbij alle burgers gelijk zijn voor de wet, de wet kenbaar en voorspelbaar is en het vervolgingsbeleid geharmoniseerd is". Ze bevelen ook aan om mensen die cannabis gebruiken en bezitten voor individueel gebruik en "die de openbare orde niet verstoren, de mogelijkheid te bieden om strafrechtelijke of administratieve sancties te voorkomen door gebruik te maken van gratis psychisch-medisch-sociale begeleiding".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.