Gebruik van antibiotica in geneeskundig diervoeder gedecimeerd

Er zit steeds minder antibiotica in diervoeder dat gebruikt worden om zieke dieren, en meer specifiek varkens, te behandelen, zogenoemd medicinaal voeder. In 2023 lag de hoeveelheid antibiotica 88 procent lager dan in 2011, zegt de vereniging van diervoederproducenten BFA.

Medicinaal voeder is diervoeder waar geneesmiddelen in vermengd zitten, zoals bijvoorbeeld ontwormingsmiddelen of antibiotica. Ze kunnen op voorschrift van een dierenarts aan een groep dieren gegeven worden. "In de praktijk is dat beperkt tot varkens", preciseert Katrien D'hooghe van de Belgian Feed Association.

In 2011 werd een actieplan opgesteld om de hoeveelheid antibiotica in dat voeder te verminderen, met een eerste doelstelling om het gebruik te halveren tegen 2017. Dat lukte. Ook de nieuwe ambitie - een vermindering met 75 procent tegen 2024 - is intussen al ruimschoots bereikt. Het is nu de bedoeling antibiotica de komende jaren volledig te bannen uit gemedicineerde voeders.

Dieren kunnen ook op andere manieren dan via mengvoeder antibiotica krijgen. Om het volledige antibioticagebruik te monitoren richtte de landbouwketen Amcra op, het kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.