Huisartsgeneeskunde staat op het punt ingrijpend te veranderen dankzij digitale technologie (prof. Koen Kas)

Binnen enkele maanden zal de huisartsgeneeskunde in België fundamenteel beginnen veranderen dankzij een digitale revolutie. Dat zegt prof. Koen Kas in een gesprek met Medi-Sfeer over de toekomst van de huisartsgeneeskunde. De burger krijgt de controle over zijn medische dashboard met de huisarts als coach. Terugbetaalde apps spelen daar een belangrijke rol in.

Gevraagd naar zijn visie op hoe nieuwe technologieën de toekomst van de huisartsgeneeskunde in de nabije toekomst zullen bepalen, steekt professor moleculaire oncologie aan de UGent en gezondheidsfuturoloog Koen Kas verrassend van wal door naar een ver verleden terug te keren. “Meer dan 2.500 jaar geleden werd de huisarts in China betaald om mij gezond te houden. Vanaf het moment dat ik ziek werd, moest ik hem niet meer betalen. Het is een fascinerende denkwijze die we volledig verloren zijn, maar waar opnieuw meer animo voor begint te komen. Niet enkel in dit land, maar in heel de wereld. Momenteel bereiden we dit voor.”

“De huisarts heeft een  fantastische job. Hij heeft rechtstreeks contact met de patiënt. Ook de tweede lijn en de farmaceutische industrie willen het contact met hem niet verliezen”, vervolgt Koen Kas. “De huisarts van morgen gaat in nieuwe samenwerkingsverbanden stappen. Er zullen nieuwe relaties ontstaan tussen eerste en tweede lijn. Als diabeticus krijg ik een programma, misschien voorgeschreven vanuit het ziekenhuis, maar onder begeleiding van de huisarts, om me niet meer met medicatie te behandelen, maar wel met lifestylemanagement. De huisarts kan dat, maar heeft wel nieuwe digitale tools nodig om me thuis te kunnen monitoren. Voor de farma is de grootste uitdaging om voldoende patiënten te hebben om in klinische studies op te nemen. De huisarts ziet die patiënten. Een boeiende ontwikkeling bestaat uit bedrijven die digitale tools aanbieden aan de huisarts om na te gaan of een patiënt die langskomt ook kan worden gerekruteerd voor een klinische studie. Plots heeft de arts een artificiële intelligentie (AI)-tool waarmee hij me kan includeren in een klinische studie waardoor hij zichzelf, de patiënt en het farmaceutisch bedrijf helpt. Dit is een eerste grote trend: we gaan de huisarts tools op basis van AI aanreiken om patiëntendata die hij sowieso heeft te hergebruiken.”

Videoselfie
“Daarvoor heeft de huisarts nieuwe tools nodig”, vervolgt Koen Kas. “Stel dat de huisarts wil managen hoeveel ik beweeg en wat ik eet. Tools als de Fitbit die mijn beweging meet of een weegschaal die mijn gewicht meet, bestaan al langer. Tot voor twee jaar was een arts daar niet in geïnteresseerd omdat hij geen tijd had om de data in het medische dossier in te voeren en te interpreteren. Sinds vorig jaar kunnen Fitbit-data automatisch ingelezen worden in een medisch dossier. Idem dito voor bepaalde weegschalen. Plots heeft de huisarts toegang tot lifestyledata en kan hij de patiënt coachen. Er zijn ook al tools die door het meten van mijn polsbeweging kunnen nagaan of ik een pint, een frisdrank, een koffie of water drink. Vanaf volgend jaar biedt Medtronic deze service aan diabetespatiënten aan. Het kan suggereren om een frisdrank te vervangen door een glas water. Een ander voorbeeld. Zoom kan tijdens een teleconsultatie vragen of het een videoselfie mag nemen. Die selfie laat toe de bloeddoorstroming in mijn aangezicht te meten. Op basis van de viscositeit van het bloed, waardoor de bloeddoorstroming en de kleur van het aangezicht veranderen, ziet het of iemand prediabeticus is. De huisarts kan zo een coachingprogramma opstarten om te voorkomen dat de patiënt diabeticus wordt.”

“Er komt veel technologie op de markt, waarbij het belangrijk is het vertrouwen van de arts te winnen. Hij moet de controle blijven houden en moet de garantie hebben dat een bepaalde app voldoende kwalitatief is. De Mobile Health-piramide van 36 toepassingen die zich klaarmaakten om ooit door het Riziv terugbetaald te worden, wordt vanaf oktober door het Riziv beheerd. Binnenkort komt er een lijst van apps die terugbetaald worden en apps die bijna terugbetaald zijn. Dan kan een bewustmakingscampagne starten om de huisarts te stimuleren apps voor te schrijven. De patiënt wordt dan in een zorgpad niet enkel met een geneesmiddel, maar ook met een betrouwbare, terugbetaalde app naar huis gestuurd.”

Eminem
“Zo kom ik bij ChatGPT, een laagdrempelige, eenvoudige AI-tool die toelaat om gelijk welke vraag, ook medische, te stellen. Maar kan je dat wel vertrouwen? Soms hallucineert ChatGPT. Nochtans zou de huisarts ChatGPT moeten omarmen en in bepaalde gevallen gebruiken. Ik geef twee voorbeelden. Stel dat een arts een moeilijke ziekte moet uitleggen aan een zesjarige. Vraag ChatGPT vitiligo uit te leggen aan een kind van zes jaar. Op zes seconden schrijft het een protocol dat op kindermaat is gemaakt. Voor een jongere kan je bijvoorbeeld vragen de behandeling uit te leggen op de manier waarop Eminem dat zou doen. ChatGPT genereert meteen een rapnummer. Fascinerend. Als arts word je daar rijker van. Je bent plots een coole arts die bovendien goed uitlegt waar het om draait”, besluit Koen Kas.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Zouhair ELARBI

    30 december 2023

    Interessant artikel

  • Joost VANFLETEREN

    27 december 2023

    nonsens!

  • Jo BOGAERT

    27 december 2023

    Aub een goeie psychiater voor die man

  • Marc DE MEULEMEESTER

    21 december 2023

    Brave New World : zoals ( beun)hazen geobsedeerd naar de lichtbak , uitgezet door den pensjager , blijven kijken !

  • Eric VAN DER MEERSCHE

    20 december 2023

    HET IS DUIDELIJK DAT PROF KOEN PAS NOG NOOIT IN EEN HUISARTSKABINET IS GEWEEST LAAT STAAN EEN DOORDEWEEKSE PATIENT HEEFT ONDERVRAAGD EN ONDERZOCHT EN NAR ZIJN VERWACHTINGEN HEEFT GEPEILD.

  • Roger BUNNENS

    20 december 2023

    Voor zo'n geneeskunde pas ik!