Ruim 130 huisartsen kiezen voor New Deal

Meer dan 130 huisartsen stappen op 1 april in een nieuw financieringsmodel, waarbij ze in verhouding minder inkomsten halen uit raadplegingen, maar meer uit vaste financiering per patiënt en premies zoals voor de aanwerving van verpleegkundigen.

Volgens het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) hebben 122 huisartsen in groepspraktijken en 12 huisartsen in solopraktijken zich aangemeld voor het nieuwe model, new deal genaamd. 

"Huisartsen leveren vandaag heel goed werk, maar ze hebben soms te weinig tijd om in te zetten op preventie en een proactieve opvolging van hun patiënten", zei federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) eerder. "Het huidige prestatiefinancieringsmodel geeft hen daartoe te weinig ruimte."

Het nieuwe model moet daaraan tegemoetkomen. 'New deal'-huisartsen zullen een lager bedrag krijgen per raadpleging of huisbezoek, maar ze zullen een hogere vaste vergoeding krijgen per patiënt van wie ze de vaste huisarts zijn. Op die manier wordt het werk buiten de rechtstreekse patiëntencontacten beter gehonoreerd.

Het totale inkomen zal gemiddeld genomen niet veranderen, maar de vaste vergoeding maakt het inkomen stabieler, zegt minister Vandenbroucke. Dat moet ruimte bieden om bijvoorbeeld patiënten tussentijds op te volgen en tijd te maken voor complexere patiëntenproblemen, samen te werken met andere zorgverleners en ondersteuning te geven aan de medewerkers in de praktijk.

Het nieuwe model voorziet daarnaast in extra premies voor de aangesloten huisartsenpraktijken, onder meer indien ze een verpleegkundige aanwerven voor de praktijk. En er is een premie om de praktijk te beheren. 

"Het is te verwachten dat de verhoogde inzet op preventie en een proactieve opvolging van patiënten het aantal acute problemen zal verminderen", aldus nog Vandenbroucke. "Dat is goed voor de gezondheid van de bevolking, maar laat ook toe dat een huisarts meer patiënten opvolgt en dat hij zich toelegt op waarvoor hij echt is opgeleid; en dit in samenwerking met andere zorgverleners."

> "Zeer lage respons" (Michel Creemers, ASGB)

> "Zand in de ogen" (Bvas)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.