Vandenbroucke slaat handen in elkaar met Federgon voor lancering Terug Naar Werk-fonds

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft in samenwerking met Federgon, de federatie van private arbeidsmarktbemiddelaars en hr-dienstverleners, het Terug Naar Werk-fonds (TNW-fonds) gelanceerd. Vanaf 1 april kunnen mensen die ontslagen werden wegens medische overmacht en arbeidsongeschikt zijn, bij dat fonds een voucher aanvragen waarmee ze begeleiding op maat kunnen inkopen. Om die gespecialiseerde begeleiding te bundelen, ontwikkelde Federgon het guide me-platform.

Bedrijven die mensen ontslaan wegens medische overmacht, moeten 1.800 euro bijdragen aan het fonds dat zal worden beheerd door het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv). Die som kunnen de ontslagen werknemers dan inzetten om gespecialiseerde begeleiding te zoeken. Vanaf 1 april 2025 zal dat ook mogelijk worden voor personen die langer dan een jaar erkend arbeidsongeschikt zijn. De bedoeling is om op die manier langdurig zieken opnieuw aan het werk te krijgen.

Om te helpen in die zoektocht naar begeleiding op maat, lanceert Federgon het guide me-platform. Daarop wordt expertise omtrent begeleiding gebundeld.

Het gaat om de grootste private-publieke samenwerking omtrent de re-integratie van langdurig zieken, klinkt het.

"Onze leden hebben de voorbije decennia erg waardevolle expertise opgebouwd in het begeleiden van mensen tijdens alle stadia van hun leven en loopbaan", duidt Ann Cattelain, CEO van Federgon. "Nog te vaak wordt gefocust op wat mensen niet meer kunnen in plaats van te kijken naar wat ze nog wel kunnen."

"Ik ben ervan overtuigd dat hoe meer wegen we creëren die naar werkhervatting leiden, hoe meer talent we opnieuw gaan weten te verzamelen om in te zetten in onze samenleving", klinkt het bij Vandenbroucke. "Het TNW-fonds is één van die wegen."

Momenteel zijn er zowat 500.000 langdurig zieken in ons land. Het gaat om de grootste groep mensen op beroepsactieve leeftijd die niet aan het werk zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.