Ambulances : Franstalige en Duitstalige brandweercommandanten zijn boos op federale ministers

Woensdag 23 augustus 2017

De Franstalige en Duitstalige brandweercommandanten zijn boos op minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) omdat hij te weinig rekening houdt met de specifieke problemen van de Waalse brandweerzones. Ze zijn ook ontevreden over het voornemen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om vanaf 2018 een kwart van de ambulances af te schaffen.

UZ Gasthuisberg waarschuwt voor fake filmpje op internet

Woensdag 23 augustus 2017

Het UZ Leuven waarschuwt op Facebook voor een vals filmpje dat op het internet circuleert. Daarin worden twee zorgverleners hard aangepakt door een man. De persoon die het filmpje begin deze week op Facebook postte, beweert dat het in 'gasthuisberg' werd gefilmd. Het UZ Leuven reageert stellig: dit filmpje is niet opgenomen in campus Gasthuisberg of een andere campus van UZ Leuven.

"Iedereen kan rol spelen bij signaalherkenning psychische problemen" (Te Gek!)

Woensdag 23 augustus 2017

Te Gek!?, het Vlaams Expertisecentrum Suicidepreventie (VLESP) en de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG) lanceren maandag met de steun van de Vlaamse overheid de campagne 'Signaalherkenning bij psychische problemen'. Daarmee willen ze het brede publiek alert maken voor signalen die aantonen dat het mogelijk niet goed gaat met iemand.

Time-to-Furosemide

Dr. Philippe Mauclet - Dinsdag 22 augustus 2017

Hoe sneller het lisdiureticum wordt toegediend bij acuut hartfalen, des te lager is de ziekenhuissterfte.

UZ Gent slaagt in eerste Europese autotransplantatie met robot

Maandag 21 augustus 2017

In het Universitair Ziekenhuis van Gent hebben chirurgen een autotransplantatie gerobotiseerd uitgevoerd, een Europese primeur. Ze hebben daarvoor met een geavanceerde robot-arm een orgaan - in dit geval een nier - uit de patiënt gehaald, het daarna behandeld en vervolgens terug in het lichaam geplaatst. 

Geneesmiddelen werken niet als patiënten ze niet innemen

Maandag 21 augustus 2017

Slechte therapietrouw is een universeel probleem, ook bij de behandeling van chronische pijn. Dat resulteert uiteraard in een minder goede controle van de pijn. En dat is jammer gezien de bewezen werkzaamheid van de huidige geneesmiddelen.

Communiqué van de firma Pfizer

Rectorverkiezingen UGent - Uitdagersduo stelt zich kandidaat bij Gentse rectorverkiezingen

Maandag 21 augustus 2017

Professor Karin Raeymaeckers en professor Patrick De Baets stellen zich in Gent kandidaat om rector en vicerector van de universiteit te worden. Vandaag/maandag begint aan de academische instelling een nieuwe cyclus van de rectorverkiezingen, die in juni na 7 rondes geen winnaar hebben opgeleverd. "We zijn geschokt door de imagoschade die de universiteit heeft opgelopen in de afgelopen periode", aldus Raeymaeckers. 

Fipronil in eieren - Ook verwerkte producten die niet conform zijn worden van de markt gehaald (FAVV en Fevia)

Zondag 20 augustus 2017

Er zijn ook in ons land maatregelen voorzien om verwerkte producten op basis van eieren uit de handel te nemen wanneer ze de maximale fipronilnorm (0,005 mg/kg) overschrijden, zelfs indien ze geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. Daaraan herinnert het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zaterdag.

Zorgen in Nederland over spermadonor met 102 kinderen

Zondag 20 augustus 2017

De Nederlandse gynaecologenvereniging NVOG en de Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM) maken zich grote zorgen over twee spermadonoren die bij meerdere klinieken sperma hebben afgestaan. Een van de twee donoren verwekte bij elf klinieken in totaal 102 kinderen.

Explosieve toename vrije beroepen dankzij vrouwen

Zondag 20 augustus 2017

De voorbije tien jaar nam het aantal 'vrije beroepers' - artsen, paramedici, architecten, advocaten,... - met bijna 65 procent toe. In die mate dat bijna één op de drie zelfstandigen vandaag een vrij beroep uitoefent. De toename is vooral te danken aan de vrouwen.

Antwerpse wetenschappers ontrafelen mee code van menselijk afweersysteem

Vrijdag 18 augustus 2017

Bio-informatici van de Universiteit Antwerpen hebben ontdekt dat uniek DNA in bepaalde delen van het afweersysteem volstaat voor het herkennen van indringers in het lichaam. Volgens de wetenschappers een wereldprimeur, die mee kan leiden tot het sneller ontwikkelen van vaccins of zelfs het behandelen voor auto-immuunziektes en kanker.

UZ Brussel gebruikt als eerste computergestuurde technologie bij zware rugoperaties

Vrijdag 18 augustus 2017

Het UZ Brussel gebruikt sinds kort als eerste in België computergestuurde technologie om de staaf te plooien die rugwervels moet vastzetten bij zware rugoperaties. De techniek biedt voordelen voor zowel de dokter als de patiënt.

Onderwijs aan huis voor leerlingen met autisme - "Blijft in eerste plaats bedoeling hen les te laten volgen op school" (Crevits)

Vrijdag 18 augustus 2017

Het blijft in de eerste plaats de bedoeling om leerlingen met autisme les te laten volgen op school. De regeling om hen onderwijs aan huis te geven, zal enkel worden toegepast bij leerlingen die op advies van een arts sowieso regelmatig wegblijven van de schoolbanken. Dat benadrukt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) donderdag. "Maar voor een groep leerlingen is tijdelijk onderwijs aan huis zeker nodig."

Vroegtijdige behandeling van patiënten met beginnende cognitieve stoornissen

Jean-Emile Vanderheyden - Donderdag 17 augustus 2017

Zowel huisartsen als specialisten krijgen vaak te maken met de anosognosie van hun patiënten en met de ontkenning door hun omgeving (partner en/of kinderen). Nochtans is een vroege behandeling alleen succesvol als al snel het diagnostische bilan wordt opgemaakt. Dat omvat minimaal een algemeen en neurologisch onderzoek, een uitgebreid bloedonderzoek, een neuropsychologisch bilan en beeldvorming van de hersenen. En ten slotte zijn er ook de psychologische aspecten, zoals cognitieve stimulatie en affectieve ondersteuning.

De traceerbaarheid der dingen – over eieren, kippen en de apotheek (Frank Ponsaert)

Frank Ponsaert - Donderdag 17 augustus 2017

In volle eiercrisis blijkt eens te meer dat de traceerbaarheid van onze voedingsmiddelen zeer belangrijk is. Een stempel op elk ei leert ons welke loten in gevaar zijn, waar ze verkocht zijn en welke eieren moeten teruggeroepen worden. De crisis kan gemanaged worden. Maar wat met onze geneesmiddelen?

Leerlingen met autisme een dag thuis

Donderdag 17 augustus 2017

Scholieren met een autismespectrumstoornis mogen vanaf het nieuwe schooljaar een dag per week thuisblijven, indien ze een attest van een arts hebben. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg donderdag.

"Hospitalisatieverzekeringen zijn duur en overbodig" (sp.a)

Donderdag 17 augustus 2017

Sp.a vindt het "volstrekt onaanvaardbaar" dat de hospitalisatiepolissen van verzekeraar DKV aanzienlijk duurder worden. De socialistische oppositiepartij wijst erop dat van de premie "nog geen 70 procent naar de gezondheidszorg of naar de patiënt gaat" en wil komaf maken met het "overbodige" systeem van hospitalisatieverzekeringen.

Robots kunnen nu ook eigen beschadigingen herstellen (onderzoek VUB)

Donderdag 17 augustus 2017

Net zoals mensen een snee in hun handen, een breuk of een spierscheur zelf verzorgen en herstellen, kunnen robots nu ook zichzelf helen. Dat blijkt uit de studie "Self-healing soft pneumatic robots" van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Op deze manier zullen robots in de toekomst langer en zelfstandig kunnen werken.

Crowdfunding voor ‘Global burn-out’ is succes

M.L. - Donderdag 17 augustus 2017

In een ander artikel op onze site leest u hoe het boek ‘Global burn-out’ van filosoof Pascal Chabot aan de basis lag van een documentaire die in september in een aantal Vlaamse bioscopen kan bekeken worden. Het boek is oorspronkelijk in het Frans geschreven, maar Doctors4doctors liet het vertalen. De crowdfunding heeft intussen de doelstelling van 5.000 euro bereikt (in een tijdspanne van amper een paar weken), maar u kunt het boek nog altijd bestellen.

Burn-out bij Parijse ziekenhuisartsen weldra in de bioscoop

M.L. - Donderdag 17 augustus 2017

Gedurende twee jaar heeft de Franse cineast Jérôme Le Maire in een Parijs ziekenhuis het personeel van het operatiekwartier gefilmd. Door de hoge werkdruk heeft men daar regelmatig te kampen met burn-out. De film zal in september in de Vlaamse zalen komen. Dat meldt ons Doctors4Doctors, dat het peterschap over de film opneemt, samen met ‘Arts in nood’.

Pages