Re-integratietraject langdurig zieken: de huisarts aan boord…

Vanaf 20 juni 2017 kunnen ook huisartsen een re-integratietraject voor langdurig zieken opstarten. Daarvoor is er een applicatie in het softwarepakket beschikbaar. Een goede zaak, die inbreng? Medi-Sfeer vroeg het aan Domus Medica.

Het re-integratietraject voor langdurig zieken, dat begin dit jaar van kracht werd, gaat voor een langdurig zieke patiënt doorgaans van start op initiatief van de arts-adviseur van het ziekenfonds. Binnen drie maanden na de eerste ziektedag neemt de adviseur contact op met de arbeidsarts van het bedrijf als hij denkt dat een werkhervatting met aangepast werk mogelijk is. De arbeidsarts zal de situatie beoordelen.

Voor huisartsen is er een elektronisch re-integratiedossier beschikbaar via eForms, zo meldt het kabinet-De Block. Als een huisarts in overleg met een patiënt vaststelt dat de patiënt in aanmerking komt voor een re-integratietraject, dan kan hij in eForms de nieuwe uitbreiding ‘re-integratiedossier’ openklikken. Op basis van het inschrijvingsnummer sociale zekerheid (INSZ) van de patiënt worden in eForms een aantal velden automatisch ingevuld, zodat de arts maar een paar gegevens hoeft toe te voegen.

De huisarts kan suggesties doen voor de re-integratie. Hij kan ook medische gegevens meesturen. De applicatie van eForms geeft aan welke adviseur en arbeidsarts bij de patiënt betrokken zijn, zodat de huisarts niet langer naar deze gegevens hoeft te zoeken. De gegevens worden beveiligd via de eHealthBox naar de adviseur en de arbeidsarts verstuurd.

Valkuilen vermijden

De huisarts als startpunt voor het re-integratietraject, is dat een goede zaak? Onlangs meldde het ABVV voor het eerste trimester van 2017 een stijging van het aantal verbroken arbeidscontracten, aan de hand van gegevens van Co-Prev (zie Medi-Sfeer nr. 555). Blijkt dat de arbeidsarts in 72% van de gevallen concludeert dat de werknemer geen enkele functie binnen het bedrijf meer kan opnemen. In een aantal gevallen verbreekt de werkgever het contract op basis van medische overmacht, zonder opzegvergoeding.

Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica, wijst erop dat het re-integratietraject voor langdurig zieken een welkom middel kan zijn om hun weg naar de werksfeer terug te vinden. “Maar als zou blijken dat men langs werkgeverszijde ‘misbruik’ maakt van deze procedure om kwetsbare langdurig zieken te ontslaan, dan zullen de huisartsen als vertrouwenspersoon niet meer meewerken”, aldus dr. Van Giel.

Lees het volledige commentaar van dr. Van Giel in onze volgende krant. Eveneens in het verschiet: een interview met dr. Herwig Van Pottelbergh over de nieuwe eForms-applicatie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.