Symposium Mobile Health, wegwijs in een digitale wereld

Zaterdag 29 april 2017

Het AZ Delta ziekenhuis, Jan Yperman Ziekenhuis, Ziekenhuis Oost Limburg, Maria Middelares Gent en AZ Groeninge Kortrijk starten samen met huisartsengroepspraktijk Hooglede en de Universitaire huisartsengroepspraktijk Leuven op 1 mei 2017 met een proefproject in ‘m-Health’

Artsenquota - "Stap vooruit, maar niet genoeg" (Franstalig onderwijsminister Marcourt)

Vrijdag 28 april 2017

Jean-Claude Marcourt (PS), minister bevoegd voor het Franstalig hoger onderwijs, noemt de regeling die de federale ministerraad vrijdag goedkeurde over de artsenquota een te kleine stap vooruit.

Artsenquota - Vlaanderen zou op vijftien jaar tijd duizendtal extra artsen kunnen opleiden

Vrijdag 28 april 2017

Door de nieuwe regeling voor de artsenquota die de federale ministerraad vrijdag goedkeurde, zouden er gespreid over vijftien jaar meer dan 1.000 Vlaamse artsen extra opgeleid kunnen worden bovenop het toegekende contingent. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Homo's zullen straks ook bloed mogen geven binnen een veilige omkadering

Vrijdag 28 april 2017

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft van de federale ministerraad groen licht gekregen om een einde te maken aan de levenslange uitsluiting van homo's bij het geven van bloed. Seks hebben met een andere man blijft wel beschouwd als risicogedrag en zal dus nog steeds een tijdelijke uitsluiting van twaalf maanden tot gevolg hebben.

Ook ziekenhuizen Imelda, Heilig Hart en AZ Sint-Maarten willen één groep vormen

Vrijdag 28 april 2017

In de regio Mechelen willen de ziekenhuizen Imelda (Bonheiden), Heilig Hart (Lier) en AZ Sint Maarten (Mechelen, Duffel) één ziekenhuisgroep vormen. Daarover is vrijdag een intentieovereenkomst ondertekend. De ziekenhuizen vragen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wel snel meer duidelijkheid over de criteria om te bepalen welke disciplines kunnen worden aangeboden.

Ministerraad keurt oplossing voor artsenquota goed

Vrijdag 28 april 2017

De federale ministerraad heeft vrijdag een nieuwe regeling goedgekeurd die een einde moet maken aan de jarenlange discussie over het aantal artsen dat er elk jaar mag bijkomen in ons land en de verdeling ervan tussen Vlaanderen en Franstalig België.

Maggie De Block wijzigt de voorwaarden voor bloeddonatie

Vrijdag 28 april 2017

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, heeft voorgesteld om de voorwaarden aan te passen om bloed te mogen geven. De minister wil rekening houden met elk risicogedrag dat zou kunnen leiden tot bloedoverdraagbare infectieziektes die de patiënt in gevaar brengen, bijvoorbeeld het hebben van meerdere sekspartners tijdens eenzelfde periode. De ministerraad heeft vandaag, 28 april 2017, groen licht gegeven voor dit voorstel.

Europees geneesmiddelenbureau heeft Londens huurcontract tot ... 2039

Vrijdag 28 april 2017

Het Europees Geneesmiddelenbureau in Londen is één van de Europese agentschappen die na de Brexit terug naar het vasteland moet verhuizen. Onder meer België lonkt ernaar. Intussen rijst er echter wel een financieel probleem. Het bureau heeft een huurcontract zonder vroegtijdige opzegclausule lopen tot 2039, een prijskaartje dat kan oplopen tot 347 miljoen euro. Dat blijkt uit het kwijtingsverslag van het agentschap dat donderdag is goedgekeurd in het Europees Parlement.

"Vaccinatiecampagne pneumokokken is een succes" (Vlaams Apothekers Netwerk)

Donderdag 27 april 2017

De bewustmakingscampagne voor vaccinatie tegen de killerbacterie pneumokokken is een succes geworden. Tot die conclusie komt het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN), een samenwerkingsverband van de apothekersverenigingen in de Vlaamse gemeenschap. De apothekersvereniging benadrukt het belang van de campagne naar aanleiding van de Vlaamse Vaccinatieweek 2017, die loopt van 24 tot 30 april.

Arts vervolgd voor misbruik van patiënten

Donderdag 27 april 2017

Het Parket eiste woensdag voor de correctionele rechtbank in Luik een celstraf van twee jaar voor een arts uit Fexhe-le-Haut-Clocher. Hij wordt beschuldigd van aanranding van de eerbaarheid van twee patiënten. De arts werd eerder al veroordeeld voor gelijkaardige feiten bij tien andere patiënten. 

Hasselt, Jessa Ziekenhuis en Hogeschool PXL bundelen expertise op vlak van zorg

Donderdag 27 april 2017

Vijftig inwoners en zorgprofessionals kwamen op 26 april in Hasselt samen om een toekomstplan te maken waarmee elke Hasselaar zo lang mogelijk gezond kan blijven. De stad Hasselt, het Jessa Ziekenhuis en Hogeschool PXL organiseren de brainstormavond. De Hasselaren en de experts onderzoeken wat Hasselt de komende jaren nodig heeft op het vlak van zorg, zo meldt de stad in een persbericht.

"Ook zorgbehoevende ouderen moeten BOB van 300 euro per maand krijgen" (Zorgnet-Icuro)

Donderdag 27 april 2017

Zorgbehoevende ouderen zouden een basisondersteuningsbudget van 300 euro per maand moeten krijgen. Zo'n forfaitaire basisuitkering is recent ingevoerd in de sector van personen met een handicap. Dat zegt althans zorgkoepel Zorgnet-Icuro in een bericht op Sociaal.Net. In dat bericht plaatst de zorgkoepel ook nog wat vragen en kanttekeningen bij de aangekondigde invoering van de persoonsvolgende financiering in de ouderenzorg.

Aantal langdurige afwezigheden wegens ziekte verdrievoudigd in 15 jaar (Securex)

Donderdag 27 april 2017

Het aantal langdurig zieken neemt in ons land elk jaar toe. Het lange ziektepercentage is op vijftien jaar tijd zelfs verdrievoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstverlener Securex. Het valt op dat niet alleen ouderen, maar ook steeds meer dertigers en veertigers langdurig afwezig zijn op het werk. Psychische problemen, maar ook spier- en gewrichtspijnen zijn de belangrijkste oorzaken van lange afwezigheden van minstens één jaar.

Magnesium en risico op fracturen

Dr Jean-Claude Lemaire - Woensdag 26 april 2017

De rol van calcium en van vitamine D voor gezonde botten is welbekend. Over die van magnesium, een ander belangrijk bestanddeel van het bot, is veel minder bekend. En nochtans…

Acute lagerugpijn, wat doe je eraan?

Dr Jean-Claude Lemaire - Woensdag 26 april 2017

Moeilijke vraag, want we weten vooral wat je niet mag doen, met eerst en vooral de formele raad om niet in bed te blijven en door te gaan met de activiteiten die nog mogelijk zijn.

“Beste bewoner, kunt u alstublieft in uw broek kakken?”

Dr. Michèle Langendries - Woensdag 26 april 2017

Op het symposium ‘Medische Wereld’ (22 april) klaagde dr. Mark Huylebroeck, CRA en huisarts in Wemmel, de leefomstandigheden van ouderen in woonzorgcentra aan. Dat deed hij al eerder naar aanleiding van een interview in Medi-Sfeer. Tijdens het debat waaraan hij deelnam op ‘Medische Wereld’, zegden een aantal partijen dat de pers schuld heeft aan negatieve beeldvorming rond woonzorgcentra. Als we dan toch de slechteriken zijn, kan deze casus er waarschijnlijk nog bij.

Nepgeneesmiddelen te koop op internet

Dr. Jacques Ninane - Woensdag 26 april 2017

Hoewel de verkoop van geneesmiddelen in de meeste landen in de wereld sterk aan regels gebonden is, is ook hieraan het wereldwijde fenomeen van onlineverkoop niet voorbijgegaan. Tegenwoordig is op internet een bijzonder uitgebreid aanbod te vinden van websites waarop bijna altijd illegaal, nagenoeg alle geneesmiddelenfamilies worden aangeboden. Maar de meeste van deze geneesmiddelen zijn nagemaakt.

Reclame maakt kinderen dikker

Dr. Jacques Ninane - Woensdag 26 april 2017

De invloed van televisiereclame op de voedingskeuze van kinderen valt niet te ontkennen. In de Verenigde Staten besteedt de voedingsmiddelenindustrie jaarlijks 1,8 miljard dollar aan reclame gericht op kinderen. Deze agressieve voedingsmiddelenmarketing wordt beschouwd als een belangrijke factor in de keuze van voeding, overvoeding en uiteindelijk obesitas.

Brussels Gewest steunt innovatieve ondernemingen rond e-gezondheidszorg

Woensdag 26 april 2017

De sector van de e-gezondheid is één van de snelst groeiende in Brussel met een toename van 152 procent nieuwe ondernemingen sinds 2004. Om die innovatieve start-ups te blijven ondersteunen zorgt het gewest via enkele programma's op maat voor begeleiding. In het teken van de week van de e-gezondheid maakte Brussels minister van Economie Didier Gosuin dinsdag een balans op.

Insomnia en cardio- en cerebrovasculair risico

Dr. Jean-Claude Lemaire - Dinsdag 25 april 2017

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door, en maar goed ook want een verkwikkende slaap is cruciaal voor het biologische herstel dat we allemaal nodig hebben om de uitdagingen van het dagelijkse leven aan te kunnen. Maar hoe zit het dan met slapeloosheid, een probleem waar veel en misschien wel steeds meer mensen mee te maken krijgen?

Pages