Prijs geneesmiddelen vanaf 1 april: een stijger, een daler en een gemengd beeld

M.L. - Maandag 27 maart 2017

Vanaf 1 april verandert de terugbetaling van 3 categorieën geneesmiddelen: de neussprays op basis van corticoïden, de sartanen voor de behandeling van hypertensie en de protonpompinhibitoren. De enige echte stijger zijn de neussprays. Een maatregel die de overheid oorspronkelijk wat onhandig heeft vermomd als rationele geneeskunde, maar die in werkelijkheid besparingen beoogt.

Democraten euforisch na intrekking wetsvoorstel Trumpcare

Zaterdag 25 maart 2017

De Democraten reageren vrijdag euforisch op de intrekking van het wetsvoorstel rond de ziekteverzekering van de Amerikaanse president Donald Trump

Trumpcare: "We voelen vandaag groeipijnen" (Paul Ryan)

Zaterdag 25 maart 2017

"Van een oppositiepartij naar een regeringspartij evolueren, komt met groeipijnen. En vandaag voelen wie die groeipijnen." Zo heeft Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vrijdag gereageerd op het afblazen van de stemming rond de vervanger van Obamacare, omdat de Republikeinen niet voldoende steun vonden voor de wet.

"Spoedartsen niet van plan om met gewonden rond te zeulen"

P.S. - Vrijdag 24 maart 2017

De Becep (Belgische Beroepsvereniging Spoedartsen) reageert met verbazing op het KCE-rapport over traumazorg en de uitspraken van Prof. Stefan Nijs (Voorzitter Belgian Trauma Society). Daarin wordt een beperkt aantal traumacentra voorgesteld voor ons land wat tot minder overlijdens zou leiden.

Theo Francken neemt uitspraak over Artsen Zonder Grenzen terug

Vrijdag 24 maart 2017

N-VA-staatssecretaris Theo Francken geeft toe dat hij te kort door de bocht ging door Artsen Zonder Grenzen op twitter mensensmokkelaars te noemen. Dat zei hij vrijdag na een gesprek met AZG. Francken blijft er wel bij dat de reddingen op zee "indirect" voor een aanzuigeffect zorgen. Excuses kwamen er niet.

VIB, KU Leuven en DNAlytics ontwikkelen efficiëntere screeningtest dikkedarmkanker

Vrijdag 24 maart 2017

Het farmaceutisch bedrijf DNAlytics gaat op basis van onderzoeksbevindingen aan het Centrum voor Kankerbiologie (VIB-KU Leuven) en het UZ Leuven de "ColonoKit" ontwikkelen die het mogelijk maakt om aan de hand van een eenvoudige bloedtest dikkedarmkanker in een vroeg stadium op te sporen. De test zal meer zekerheid bieden over het resultaat in vergelijking met de bestaande testen zoals de meest gebruikte, IFOB.

Naalden tegen migraine?

Vrijdag 24 maart 2017

In het tijdschrift JAMA Internal Medicine is een gerandomiseerde klinische studie gepubliceerd die aantoont dat acupunctuur de duur van een migraineaanval en de noodzaak om pijnstillers te nemen vermindert. Die gunstige effecten bleven gehandhaafd tot op het einde van de follow-up.

Registratie trauma-ongevallen archi-slecht

P.S. - Vrijdag 24 maart 2017

Prof. Stefaan Nijs (KCE), een van de auteurs van het KCE-rapport over traumacentra dat vandaag verschijnt, hield eerder al een pleidooi voor een betere registratie van trauma-ongevallen. Die registratie is archi-slecht, zei hij al in De Specialist van eind 2015.

Nieuwe app: mannen kunnen mobiel hun fertiliteit meten

M.L. - Donderdag 23 maart 2017

Er was een tijd dat mannen enkel beschikten over middelen uit de privésfeer om hun fertiliteit te testen. Make no mistake: die trend komt terug, zij het dan in een technologische gedaante.

Onderzoekers en bedrijven pakken veroudering immuunsysteem aan

Donderdag 23 maart 2017

De UHasselt, Université de Liège, het Maastrichts Universitair Medisch Centrum, Universitätsklinikum Aachen, imec en vijf bedrijven uit de Euregio slaan de handen in elkaar om de veroudering van het immuunsysteem af te remmen. Dat laat UHasselt donderdag weten in een persbericht.

Schepmans wil verbod op verkoop lachgas aan minderjarigen

Donderdag 23 maart 2017

Kamerlid en burgemeester van Molenbeek Françoise Schepmans (MR) heeft in het federale parlement een voorstel van resolutie ingediend om de verkoop van lachgas aan minderjarigen te verbieden. Volgens PTB-gemeenteraadslid Dirk De Block zijn er tientallen flessen van dit product, dat gebruikt kan worden als bijzonder gevaarlijke drug, aangetroffen op straat in Molenbeek.

Zeven universiteiten en vrijwilligers helpen AZG bij aanmaak kaarten Sierre Leone

Donderdag 23 maart 2017

Ter ondersteuning van een project dat Artsen Zonder Grenzen (AZG) wil opstarten in Sierra Leone bundelen komende zaterdag zeven Belgische universiteiten de krachten om gedetailleerde kaarten te maken van het district Kenema. Het initiatief voor deze Mapathon, die voor de tweede keer wordt georganiseerd, gaat uit van het Nationaal Comité voor Geografie.

UCL-onderzoekers identificeren molecule in strijd tegen ziekenhuisbacterie

Donderdag 23 maart 2017

Een team van de UCL (Université catholique de Louvain) heeft samen met het Trinity College Dublin een nieuwe molecule ontdekt die in staat is om de biofilmvorming van stafylokokken tegen te gaan. Dat maakte de universiteit donderdag bekend. Een bekende stafylokok, die resistent is aan een aantal antibiotica, is de MRSA of "ziekenhuisbacterie".

"Gezondheidsplan Trump zal stemming van donderdag niet overleven"

Donderdag 23 maart 2017

Er zijn binnen de Republikeinse partij voldoende tegenstanders van het nieuwe gezondheidsplan van de Amerikaanse president Donald Trump om het plan, dat Obamacare moet vervangen, donderdag tegen te houden bij de stemming. Dat heeft een groep conservatieve politici verklaard.

Drempel goedkoop voorschrift is onrealistisch, zegt Bvas

M.L. - Woensdag 22 maart 2017

In een open brief aan het Riziv verwoordt Bvas bezwaren tegen de manier waarop de gegevens over goedkoop voorschrift (december 2015-mei 2016) recentelijk zijn verwerkt. “We vonden een aantal fouten, die het resultaat vervormen”, schrijft het syndicaat.

Axxon ten strijde tegen de discriminatieregel

M.L. - Woensdag 22 maart 2017

Het zit er bovenhands op tussen de overheid en de beroepsvereniging van kinesitherapeuten Axxon. Inzet is de nieuwe tarievenovereenkomst M/17. Een eerste actie slaagde er niet in het Riziv te vermurwen, maar de beroepsvereniging gaat op haar poot staan met een tweede actie. In het vizier: de discriminatieregel.

Gentse studenten mobiliseren voor actie tegen uitspraken Francken

Woensdag 22 maart 2017

Aan de Gentse universiteit wordt gemobiliseerd voor een mars tegen het discours en beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) donderdagavond. Dat melden de initiatiefnemers.

Aanslagen - Een jaar later - Verschillende herdenkingsmomenten op 22 maart

Woensdag 22 maart 2017

Vandaag/woensdag, exact een jaar na de aanslagen op Brussels Airport en de Brusselse metro, worden een aantal herdenkingsmomenten gehouden in de hoofdstad. Een overzicht...

Aanslagen 22 maart - een chronologische terugblik

P.S. - Woensdag 22 maart 2017

Een jaar na de aanslagen op 22 maart staat ons land nog eens uitvoerig stil bij de aanslagen. Een chronologische terugblik op de aanpak van de hulpverleners en de nasleep van de crisis.

Premier wijst Francken terecht na rel met Artsen Zonder Grenzen

Dinsdag 21 maart 2017

Premier Charles Michel heeft in sterke bewoordingen gereageerd op de discussie die staatssecretaris Theo Francken op Twitter voerde met hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen. "Ik roep hem op om meer nuance aan de dag te leggen in zijn communicatie."

Pages