You are here

Wachtdienst

Audit wachtposten: “Niet revolutionair, maar interessant”

J.M. - Donderdag 15 juni 2017

“Niets revolutionairs, maar toch een interessante oefening.” Dat zei Bvas-ondervoorzitter Jacques De Toeuf over de audit van de wachtposten. “Het is raar”, voegde hij eraan toe. “Er is niet echt een goede verklaring voor de aanzienlijke verschillen in werkingskosten tussen de wachtposten.”

“Niet te snel conclusies trekken uit de audit wachtposten”

M.L. - Donderdag 15 juni 2017

Vorige vrijdag vond op het kabinet-De Block een vergadering plaats rond de audit van de wachtposten. De auditeurs van agentschap Möbius maakten hun resultaten bekend. “Een aantal overwegingen hadden we al eens gehoord”, zegt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting. “En over bepaalde aspecten waren er vanuit de wachtposten vrij schaarse gegevens verzameld. We mogen dan ook niet te snel conclusies trekken.”

Overheid licht tipje van de sluier op over audit wachtposten

M.L. - Woensdag 14 december 2016

Op de officiële opening van de nieuwe wachtpost Antwerpen-Oost gaf dr. Bert Winnen een kort commentaar over de resultaten van de audit die de voorbije maanden bij de wachtposten van het hele land liep.

Vilvoorde creatief met niet-planbare zorg

M.L. - Woensdag 14 december 2016

Zoals bij veel ziekenhuizen het geval is, moet ook het AZ Jan Portaels van Vilvoorde vaststellen dat zijn spoeddienst overbelast wordt door een instroom van patiënten die het best op een ander zorgmenu kunnen geholpen worden. Voor de directie van het ziekenhuis was het duidelijk dat dit probleem alleen in samenwerking met de huisartsenkring kon worden opgelost. Ziekenhuisartsen en huisartsenkring HARNO hebben een pilootproject uitgewerkt, dat binnenkort aan de overheid wordt voorgelegd.

  • 1

Tweetalige wachtdienst afgewezen in kort geding: N-VA hoopt op beroep

Woensdag 7 december 2016

Enkele Nederlandstalige artsen en patiënten krijgen ongelijk in hun kort geding tegen een tweetalige wachtdienst in Brussel. N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene hoopt op beroep.

Beroepsvereniging spoedartsen niet akkoord met pre-triage

M.L. - Woensdag 30 november 2016

Half oktober is in Brugge een project voor de fysieke triage bij niet-planbare zorg van start gegaan. De artsen van Antwerpen-Oost hebben een gelijkaardig dossier op stapel staan. De Belgische beroepsvereniging van spoedartsen (BeCEP) kan zich niet in het concept vinden.

Derde nationaal triageproject in aantocht

M.L. - Dinsdag 15 november 2016

Op 2 september verhuisde de wachtpost van huisartsenkring Deurne-Borgerhout. Ze staat nu schouder aan schouder met AZ Monica. Haar nieuwe naam is ‘Huisartsenwachtpost Antwerpen-Oost’. Meteen veranderde ook de kring van naam. Het is nu Huisartsenkring Antwerpen-Oost. Maar er zit nog meer verandering aan te komen: de wachtpost en de spoeddienst van AZ Monica stappen weldra in een triageproject. De wachtpost wordt officieel geopend op donderdagavond, 17 november.

Eén deur voor de niet-planbare zorg in Brugge

M.L. - Woensdag 2 november 2016

Op 21 oktober is op de campus van AZ Sint-Jan de nieuwe wachtpost van wachtzone HAWAP ingehuldigd. Voor het eerst zitten een huisartsenwachtpost en een spoeddienst samen onder één dak, met één ingang. Wie zich aanmeldt, kan in de inkomhal één van beide wegwijzers volgen: de huisartsenwachtpost naar links, de spoeddienst naar rechts. Minister De Block was voor de gelegenheid speciaal naar Brugge afgezakt om haar enthousiasme voor het project te betuigen.

Frankrijk: bijna 1.000 agressiegevallen geregistreerd tegen artsen

P.S. - Woensdag 19 oktober 2016

Van de 924 geregistreerde incidenten werd 56% niet juridisch opgevolgd, een nooit eerder gezien percentage.

'Moederhuisartsenwachtpost' verhuist naar ziekenhuis

P.S. - Dinsdag 30 augustus 2016

Opmerkelijk: de huisartsenwachtpost Deurne-Borgerhout, ooit de allereerste van Vlaanderen, verhuist om zich naast het ziekenhuis AZ Monica te vestigen. Een breuk met vroeger: toen heette het dat de eigen identiteit bewaard bleef door zich niet in de onmiddellijke buurt van een ziekenhuis in te planten. 

  • 1

HWP Herkenrode schouder aan schouder met Virga Jesse

M.L. - Dinsdag 5 juli 2016

Op 1 juli is Huisartsenwachtpost Herkenrode verhuisd naar een gebouw vlak naast het Virga Jesse Ziekenhuis van Hasselt. De verhuizing kadert in het samenwerkingsakkoord dat eerder dit jaar tot stand kwam tussen Huisartsenkring Herkenrode en het netwerk Jessa Ziekenhuis.

Gegevensbanken rond gevaarlijke patiënten zijn noodzakelijk, zegt PRaag

M.L. - Donderdag 30 juni 2016

PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie-Groep) wil ervoor zorgen dat zorgverleners die huisbezoeken afleggen, politiebescherming kunnen opvorderen (zie artikel ‘Actieplan PRaag vraagt politiebescherming’). Om efficiënt van dat recht gebruik te kunnen maken, is het belangrijk dat zorgverleners weten welke patiënten een veiligheidsrisico voor de zorgverlener vormen. Dat is één van de meest opmerkelijke krachtlijnen in het PRaag-voorstel. 

Actieplan PRaag vraagt politiebescherming

M.L. - Donderdag 30 juni 2016

Het actieplan van PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie-Groep) omvat 3 rubrieken met ieder 4 actiepunten. De 3 rubrieken zijn gegevensverzameling, politionele acties en juridische aanpassingen.

Moord Patrik Roelandt: “De eerste reacties vanuit de politiek waren smakeloos.”

M.L. - Donderdag 30 juni 2016

Zeven maanden na de feiten kan Sophie Roelandt haar emoties nog altijd niet in bedwang houden als ze op een persconferentie vertelt over de eerste uren, dagen en weken na de moord op haar vader. Toen dr. Patrik Roelandt vorig jaar op 1 december bij patiënt Danny Samyn op huisbezoek ging, bracht de betrokkene hem met messteken om het leven. De jonge vrouw is één en al verontwaardiging. Ze wil actie, en wel onmiddellijk. 

Huisartsen van Borinage voorstander van een wachtdienst tot 22 uur

J.M. - Donderdag 26 mei 2016

Tijdens de voorbije algemene vergadering koos de Union des MG du Borinage (UMGB) massaal voor de het idee om de huisartsenwachtdienst te stoppen om 22 uur (tot 8 uur de volgende ochtend). Vanwaar deze motie? Het welgekende tekort aan artsen dat actief aan de wacht deelneemt – en de gevolgen daarvan voor diegenen die actief blijven – en de dreigende schaduw over de huidige financieringsmechanismen van hun activiteiten.

Wachtposten Vlaanderen verwerft rechtspersoonlijkheid

M.L. - Maandag 2 mei 2016

Wachtposten Vlaanderen is verveld tot vzw Wachtposten Vlaanderen. Daarmee wordt de feitelijke vereniging vervangen door een vereniging met rechtspersoonlijkheid.

Afsprakenplan tussen wachtposten en spoeddiensten in de maak

M.L. - Donderdag 7 april 2016

In het recentste medicomut-akkoord stond dat er tegen 31 maart 2016 een model klaar moest zijn voor een afsprakenplan tussen spoeddiensten en huisartsenwachtdiensten. Tegen diezelfde datum moesten er ook standaardiseringscriteria voor de wachtposten beschikbaar zijn. 

Domus Medica bestempelt KCE-voorstellen als onhaalbaar

M.L. - Woensdag 6 april 2016

Ook Domus Medica is naar aanleiding van het KCE-rapport over de organisatie en financiering van de spoeddiensten in de pen gekropen. “Er worden, ondanks de beperkte scope van de studie, soms verregaande conclusies getrokken, die niet noodzakelijk getoetst zijn aan de realiteit op het veld”, zo klinkt het.

Kartel: KCE-rapport is “simplistisch”

M.L. - Woensdag 6 april 2016

Het KCE heeft zopas een rapport uitgebracht over de organisatie en financiering van de spoeddienst. Een belangrijke conclusie van het KCE luidt dat huisartsenwachtposten en spoeddiensten moeten worden samengebracht in centra voor ongeplande acute zorg, met één centrale toegangspoort en triage van de patiënten. Daarbij zou de wachtpost 24/7 toegankelijk zijn. Het Kartel heeft bij het KCE een minderheidsnota ingediend.

Project 1733 in testfase

M.L. - Woensdag 6 april 2016

Bij een niet-planbare zorgvraag komt het erop aan de patiënt zo snel mogelijk met het meest aangewezen middel te helpen. Dat wil al eens fout gaan: als de patiënt op eigen houtje beslist, komen enkelverstuikingen op de spoeddienst terecht, terwijl patiënten met een hartinfarct in eerste instantie de huisarts contacteren. Het project 1733 beoogt dit te verhelpen.

  • 1

Pages