You are here

Gezondheidsrecht

Transparantieplicht wettelijk verankerd in sunshine act

P.S. - Vrijdag 23 juni 2017

Op initiatief van de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block wordt de transparantieplicht voor farmaceutische en medisch-technologische firma’s wettelijk verankerd. Het uitvoeringsbesluit daartoe verschijnt vandaag, 23 juni 2017, in het Belgisch Staatsblad

Jacht op doktersbriefjes is geopend

P.S. - Vrijdag 23 juni 2017

De jacht op doktersbriefjes bij korte afwezigheden op het werk wegens ziekte is geopend, maar niet iedereen wil ze afschaffen. Bovendien zijn Kris Peeters en Maggie De Block niet laaiend enthousiast.

Patiënt met terroristische plannen opgepakt na info arts, Orde reageert

P.S. - Donderdag 15 juni 2017

​Een 20-jarige Hasselaar zit in de gevangenis van Hasselt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Speurders kwamen de man op het spoor nadat hij allerhande uitspraken over IS deed aan zijn dokter. Dat meldt het Belang van Limburg.

Inschrijvingen postgraduaat gezondheidszorg AHLEC van start

P.S. - Woensdag 14 juni 2017

In 2014-15 werd in de schoot van de leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek (AHLEC) het Postgraduaat Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek ingericht. Inmiddels begint het Postgraduaat aan het vierde jaar.

Arts bij correct attest slachtoffer van amateuristische raadkamer

P.S. - Vrijdag 26 mei 2017

Een attest 'slagen en verwondingen naar de verklaringen van de patiënt" kan nooit valsheid in geschrifte zijn. Logisch, maar toch verwees de Gentse raadkamer de arts hiervoor eerst door naar de correctionele rechtbank. Die de zaak meteen rechtzette. Amateurisme van de raadkamer of treiterigheid?

Spoedartsen: "Vertrouwelijkheid en heimelijkheid gaan niet samen"

P.S. - Woensdag 24 mei 2017

De spoedartsen dringen aan op een wetgevend initiatief om heimelijke opnames van patiënten onmogelijk te maken.

"Fraude thuisverpleegkundigen besmeurt hele sector"

P.S. - Maandag 22 mei 2017

De inspectiedienst DGEC spoorde vorig jaar ruim vijf miljoen euro aan frauduleuze ­facturen op. Dat melden de kranten van Mediahuis. Bij de fraudegevallen zitten opvallend veel thuisverpleegkundigen, wat Lieven Annemans de bedenking ontlokt dat ze de hele sector in een kwaad daglicht plaatsen.

Agressie op een spoedarts: 12 maanden celstraf geëist

P.S. - Woensdag 17 mei 2017

Het Parket eiste vorige week voor de correctionele rechtbank van Luik een celstraf van 12 maanden tegen een inwoner van Grâce-Hollogne. Die laatste had slagen uitgedeeld aan een spoedarts met werkongeschiktheid tot gevolg.

Orde reageert in advies op berichtgeving De Specialist

P.S. - Maandag 15 mei 2017

De Orde waarschuwt voor heimelijke opnames van gesprekken tussen arts en patiënt en zet de puntjes op de i in verband met het vertrouwelijke kartakter van die gesprekken.

Topdokters op de rand van het wettelijke (update)

P.S. - Maandag 15 mei 2017

De bekende series 'Topdokters' en 'Spoed 24/7': ze werden ingeblikt op de rand van het wettelijke, strikt juridisch gezien gingen ze er zelfs over, schreven we. Voor 'Topdokters' is alles toch binnen het toelaatbare verlopen omdat het in een andere setting werd gedraaid.

Associatieperikelen: hoe de Orde haar handen in onschuld waste

P.S. - Vrijdag 12 mei 2017

Op de VVOG-studiedag van afgelopen weekend gaf meester Raf Van Goethem een treffend voorbeeld van artsen die tussen twee stoelen vielen toen ze zich eerst lieten leiden door de Orde bij het opstellen van een niet-concurrentiebeding en nadien naar de rechtbank stapten bij een inbreuk.

Schorsing? Orde West-Vlaanderen wacht vonnis Gyselbrecht af

P.S. - Vrijdag 5 mei 2017

Nu dr. André Gyselbrecht (62) uit Ruiselede de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens bekend heeft, rijst de vraag of de provinciale raad van de Orde West-Vlaanderen zal overgaan tot de schorsing van de huisarts. In theorie kan hij immers nog steeds zijn praktijk uitoefenen.

Patiënt mag heimelijke opnames inzetten tegen arts

Donderdag 4 mei 2017

Een heimelijke geluidsopname van een gesprek tussen arts en patiënt kan in de rechtszaal gebruikt worden als bewijsmateriaal. Dat staat in onze papieren editie vandaag. De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is uiteraard niet blij met dit nieuws. 

Maggie De Block wijzigt de voorwaarden voor bloeddonatie

Vrijdag 28 april 2017

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, heeft voorgesteld om de voorwaarden aan te passen om bloed te mogen geven. De minister wil rekening houden met elk risicogedrag dat zou kunnen leiden tot bloedoverdraagbare infectieziektes die de patiënt in gevaar brengen, bijvoorbeeld het hebben van meerdere sekspartners tijdens eenzelfde periode. De ministerraad heeft vandaag, 28 april 2017, groen licht gegeven voor dit voorstel.

Eén op de vijf patiënten niet op de hoogte van bestaan patiëntenrechten

Dinsdag 18 april 2017

Vijftien jaar na de invoering van de wet op de patiëntenrechten heeft 1 op de 5 mensen nog steeds geen weet van het bestaan van patiëntenrechten. Dat blijkt uit een bevraging van 1.406 patiënten door het Vlaams Patiëntenplatform.

Twee artsen na 15 jaar veroordeeld voor mislukte operatie

P.S. - Donderdag 13 april 2017

Een maagverkleining waarbij een draad achterbleef in het lichaam van de patiënte, leidde nu tot de veroordeling van twee artsen van het AZ Delta Roeselare. De artsen kunnen nog in beroep gaan.

DNA-tests niet alleen misleidend maar ook doorverkocht

P.S. - Dinsdag 4 april 2017

Zowat een jaar voor de nieuwe strenge Europese regelgeving over privacy van kracht wordt, stelden onderzoekers van de KU Leuven vast dat sommige bedrijven nog steeds een loopje nemen met privacygegevens zoals DNA-tests. Die tests zelf zijn evenmin onbesproken.

Hof vernietigt stuk wijziging wet psychotherapie KB 78

P.S. - Vrijdag 17 maart 2017

Psychotherapeuten die al een praktijk uitoefenden maar niet voldeden aan de nieuwe vereisten die sinds 1 september gelden, kunnen hun praktijk blijven voortzetten. Het beroepsverbod dat hen was opgelegd is nu ook vernietigd door het Grondwettelijk Hof omdat voor hen geen overgangsperiode werd voorzien. Tegen de toenmalige wijziging van KB 78 waren heel wat annulatieberoepen ingesteld.

Morgen kans op versoepeling beroepsgeheim in strijd tegen agressie

P.S. - Maandag 13 maart 2017

Tijdens een ontmoeting met minister Geens (Justitie) vernam een artsendelegatie dat morgen in de Kamercommissie Justitie een wetsontwerp besproken wordt in verband met een versoepeling van het beroepsgeheim.

Drie artsen vrijgesproken voor onopzettelijke doding na verplaatste maagring

P.S. - Donderdag 9 maart 2017

"Een medisch diagnose is geen exacte wetenschap", zegt de rechtbank. Lees de argumentatie.

Pages