You are here

Ziekenhuisnieuws

UZA ziet winst afgeroomd door besparingen

P.S. - Dinsdag 20 juni 2017

Amper 0,7 miljoen hield het UZA over aan het voorbije boekjaar. En dat met een omzet van 336,8 miljoen en puike medische resultaten. Het aantal verblijven zonder overnachting groeide het sterkst.

KB 78 - quo vadis?

P.S. - Dinsdag 20 juni 2017

In de nieuwste editie van het tijdschrift voor huisartsen van AZ Delta legt specialist Diego Fornaciari bevattelijk uit welke riching het uitgaat met KB 78: de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen.

Zorgtoegankelijkheid steeds moeilijker volgens UZ Brussel

Zaterdag 17 juni 2017

Gezondheidszorg wordt voor steeds meer patiënten onbetaalbaar, zo blijkt uit de balans die het UZ Brussel opmaakte voor 2016. Het ziekenhuis ziet een simpele reden: de stijging van de levensduur. Er is ook positief nieuws, want er is een kortere behandeling gevonden voor de genezing van huidkanker

Radiotherapie : De Block krabbelt terug

F.D./P.S. - Woensdag 17 mei 2017

Onlangs kon u in De Specialist lezen dat volgens een nota van minister De Block alle satellietdiensten radiotherapie gesloten moest worden. Een resem reacties was het gevolg, uiteraard in eerste instantie van de radiotherapeuten zelf. Nu raakte bekend dat de minister terugkrabbelt.

De Block: "Ernstig bezig met dubbele cohorte..."

P.S. - Woensdag 17 mei 2017

Als reactie op het ongenoegen van nagenoeg de hele sector op het verwaarloosde probleem van de dubbele cohorte, reageert het kabinet met de mededeling dat het er 'ernstig' mee bezig is. Het ongenoegen werd gebundeld in een charter.

Zorgpad hartfalen breekt door in West-Vlaamse ziekenhuizen

M.L. - Woensdag 10 mei 2017

Huisartsen en ziekenhuizen van Zuid- en Midden-West-Vlaanderen hebben de handen in elkaar geslagen om een zorgpad op te zetten voor patiënten met hartfalen. Ze geven daarmee invulling aan een leemte die door de overheid wordt genegeerd. HZW-voorzitter Stefaan Viaene was op de persconferentie kritisch over het concept van de kleinere eerstelijnszones.

Marc Decramer over Rik Torfs

P.S. - Donderdag 4 mei 2017

De Specialist voelde gedelegeerd bestuurder van het UZ Leuven Marc Decramer aan de tand over allerhande actuele thema's. We lichten er de rectorverkiezingen aan de KU Leuven alvast uit.

Hartfalenpatiënten: verdubbeling tegen 2040

P.S. - Donderdag 4 mei 2017

Het UZ Leuven roept de Belgische overheid op om de financiering van hartfalenzorg te optimaliseren.

Spermabank ZOL: vruchtbaar initiatief

P.S. - Woensdag 3 mei 2017

Een doctoraal proefschrift van Annelies Thijssen (UHasselt) onder leiding van dr. Willem Ombelet wijst uit dat ruim 88% van de Belgische donorcentra afhangt van buitenlands donorsperma. Daarom startte het ZOL met een eigen spermabank die schitterend presteert.

AZ Sint-Maarten lid van prestigieuze Europese Referentie Netwerken

P.S. - Maandag 24 april 2017

Met zijn Lymfecentrum maakt het AZ Sint-Maarten nu deel uit van de Europese Referentie Netwerken (ERN): het gaat om unieke en innovatieve platforms voor grensoverschrijdende samenwerking. 900 medische teams kunnen elkaar over heel Europa raadplegen in het belang van de patiënt.

Ook UZ Gent stort zich op eigen elektronisch patiëntendossier

P.S. - Woensdag 19 april 2017

Na het UZA en het UZ Leuven profileert nu ook het UZ Gent zich met een eigen 'toekomstgericht' elektronisch patiëntendossier.

Ziekenhuizen testen transport stalen uit met drones

P.S. - Dinsdag 18 april 2017

Twee Zwitserse ziekenhuizen in Lugano testen drones uit bij het transport van labstalen. Het project,waarvan de logistiek verzorgd wordt door Swiss Post, loopt al een maand. Er werden ruim 70 testvluchten tussen beide ziekenhuizen uitgevoerd. In 2018 moet dat uitmonden in geregelde vluchten.

Patiënt UZ Leuven kan als eerste online eigen dossier raadplegen

Dinsdag 18 april 2017

In het raam van ‘patient empowerment’, het meer betrekken van de patiënt bij zijn of haar ziekte en zorgproces, kunnen patiënten van het UZ Leuven dankzij de app ‘mynexuzhealth’ voortaan online hun patiëntendossier raadplegen. De patiënt kan er (na 15 augustus 2016) gevalideerde verslagen van onderzoeken, radiologische scans, raadplegingen, ziekenhuisopnames, functiemetingen of labresultaten raadplegen.

'Bijna helft behandelingen in ziekenhuis straks thuis'

P.S. - Maandag 10 april 2017

Behandelingen waarvoor je nu nog naar het ziekenhuis moet, kunnen steeds vaker thuis. Gewoon op eigen bank of bed. Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis geeft kankerpatiënten thuis immuuntherapie, een Europese primeur. Grote kans dat andere ziekenhuizen volgen. RTL-nieuws maakt een overzicht.

Jessa ontkent betrokkenheid bij sociale fraude

P.S. - Donderdag 30 maart 2017

Het Jessa Ziekenhuis kreeg via de pers lucht van een gerechtelijk onderzoek naar een omvangrijke fraudezaak. Volgens de pers zou daarbij een arts betrokken zijn, die bij Jessa werkt. Het ziekenhuis en zijn artsen distantiëren zich expliciet van deze feiten.

Aanslagen 22 maart - een chronologische terugblik

P.S. - Woensdag 22 maart 2017

Een jaar na de aanslagen op 22 maart staat ons land nog eens uitvoerig stil bij de aanslagen. Een chronologische terugblik op de aanpak van de hulpverleners en de nasleep van de crisis.

Colorectale kanker: "Expertise ziekenhuizen gelinkt met overlevingscijfers"

P.S. - Dinsdag 21 maart 2017

                                           “Blauwe maart” is de maand van de strijd tegen colorectale kanker (darmkanker). We zitten goed maar het kan nog beter. "En er bestaat een groot verschil in expertise tussen ziekenhuizen onderling, wat een weerslag heeft op de overlevingscijfers." Dat zegt Prof. dr. Van Cutsem (UZ Leuven).

'Made in Lier': lokale kunst in ziekenhuis

P.S. - Dinsdag 21 maart 2017

Het Heilig-Hartziekenhuis opent op 24 maart de expo 'Made in Lier', met kunstwerken van beeldende kunstenaars van de Vrienden van de Academie SASK. Op 21 april worden de werken geveild ten voordele van enkele goede doelen.  

AZ Groeninge: laatste verhuisgolf van in totaal 3.000 mensen

P.S. - Maandag 6 maart 2017

Vandaag start AZ Groeninge in Kortrijk met de laatste verhuisgolf naar de nieuwe campus in de Kennedylaan. Tegen het einde van de operatie zullen er bijna 3.000 mensen, personeelsleden en patiënten de verhuis gemaakt hebben van de stadscampussen naar de nieuwbouw.

Slechte patiëntentrouw na dagchirurgie leidt tot negatieve patiëntenervaring

P.S. - Dinsdag 14 februari 2017

Herstel en pijn na dagchirurgie valt bij patiënten vaak tegen. Een voorspellingsmodel en een betere combinatie van pijnbestrijding moet verbetering brengen, aldus onderzoek van anesthesioloog Björn Stessel (Jessa en Maastricht UMC).

Pages