You are here

Medicomut

Globale forfaits: anesthesisten dreigen voor het eerst openlijk met acties

P.S. - Maandag 19 juni 2017

Het wetsontwerp van minister De Block om een prospectief globaal forfait in te voeren, botst op weerstand bij de anesthesisten in de eerste plaats, maar ook bij andere specialisten. Zonder correcties dreigen ze in een open brief met acties.

Mini-akkoord 2017: zero revolutie

J.M. - Vrijdag 16 juni 2017

Volgens de pas vrijgegeven Rizivcijfers huisartsen-specialisten noteert men na het mini-akkoord 2017 84,07% geconventioneerden en 15,93% artsen die het akkoord weigeren. Een miniem verschil met het oorspronkelijke akkoord 2016-2017 van 0,07%. Is dat ook zo voor de specialisten afzonderlijk?

Recip-e moddert aan, de rest ook

M.L. - Woensdag 24 mei 2017

“Niets bijzonders voor de huisartsen”, meldt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting als Medi-Sfeer hem opbelt voor een verslag van de jongste medicomut-zitting op 22 mei. “Maar het komt wel, hoor. Straks zijn we weer overstelpt”. Toch is het stil in huisartsenland, niet?

Uitgaven stijgen sterk bij medische huizen

P.S. - Dinsdag 23 mei 2017

Volgens recente cijfers (uitgaven gezondheidszorg laatste kwartaal 2016) stegen de uitgaven voor wijkgezondheidscentra/medische huizen sterk. Op jaarbasis betekent dat een toename met 7,8%. Veel in vergelijking met de totaaluitgaven voor huisartsen (+3,3%) en specialisten (+2,9%).

Hervormingsvoorstel ziekenhuizen Domus Medica: "Weg naar de hel"

P.S. - Maandag 24 april 2017

Op onze site vandaag het hervormingsvoorstel van Roel Van Giel (Domus Medica) voor de ziekenhuisfinanciering. Een eerste reactie van Marc Moens (Bvas).

Gezondheidszorg 2.0: De kracht van de eerste lijn – bijdrage dr. Roel Van Giel

Roel Van Giel - Maandag 24 april 2017

Waar moeten we naar toe met het ziekenhuislandschap in België? Vier studies tonen aan dat een reorganisatie van het ziekenhuislandschap nodig is.

Deconventie loopt niet van een leien dakje

P.S. - Donderdag 20 april 2017

Wie zich alsnog (gedeeltelijk of volledig) wil deconventioneren na het mini-akkoord, botst soms op elektronische barrières bij het Riziv. Onder meer wie met een Mac werkt, een flink deel dus van het artsenkorps, ondervindt hinder. Hoe wil het Riziv dat oplossen? Uitleg van administrateur-generaal Jo De Cock.

Bvas: ‘conventiesupplement’ is terug

FD - Donderdag 6 april 2017

De Bvas is tevreden dat het mini-akkoord een raamwerk voor onderhandelingen schept, maar gooit de handdoek zeker niet in de ring.

Data activiteitsdrempel rechtstreeks met Riziv bespreekbaar, standaardisering volgt

M.L. - Woensdag 5 april 2017

Het Riziv zal binnenkort het formulier voor aanvraag van het sociaal statuut naar de artsen verspreiden. Nieuw is dat de arts vanaf dit jaar een minimumactiviteit moet hebben gehaald om toegang te hebben tot het sociaal statuut. Daarom wordt er een apart document meegestuurd naar artsen die volgens de gegevens van het Riziv de activiteitsdrempel niet halen, maar zich tegen die conclusie wensen te verdedigen. Op termijn is het de bedoeling een aantal standaardsituaties te definiëren, die het overleg tussen arts en Riziv eenvoudiger maken.

Overheid maakt haar huiswerk, syndicaten ondertekenen

M.L. - Dinsdag 28 maart 2017

Omdat de overheid daadwerkelijk de beloften nagekomen is die ze eind februari had gehouden, hebben de syndicaten gisteravond een mini-akkoord getekend. Dat loopt tot het einde van het jaar. “Het voordeel van het hele proces is dat we nu op een meer betrouwbare en redelijke basis basis met de overheid kunnen onderhandelen”, zegt Kartel-voorzitter Reinier Hueting.

Axxon ten strijde tegen de discriminatieregel

M.L. - Woensdag 22 maart 2017

Het zit er bovenhands op tussen de overheid en de beroepsvereniging van kinesitherapeuten Axxon. Inzet is de nieuwe tarievenovereenkomst M/17. Een eerste actie slaagde er niet in het Riziv te vermurwen, maar de beroepsvereniging gaat op haar poot staan met een tweede actie. In het vizier: de discriminatieregel.

Een historische medicomut-zitting?

ML/PS - Zaterdag 25 februari 2017

Gisteravond om 17 uur vond opnieuw een medicomut-zitting plaats. Nadat twee van de drie zetelende syndicaten een brief aan Jo De Cock richtten om het Nationaal Akkoord van rechtswege te laten ontbinden, was het nu zoeken naar een doorstart voor de onderhandelingen. Maar leverden die ook iets op?

Impasse conventie kine voorspel conventie artsen?

P.S. - Maandag 20 februari 2017

De impasse tussen het kabinet-De Block en de kinesisten duurt voort en zou wel eens een teken aan de wand kunnen zijn voor de onderhandelingen van de waarheid tussen artsen en ziekenfondsen van vrijdag 24 februari.

Voortraject diabetes, timing gegevensoverdracht nog niet vastgelegd

M.L. - Woensdag 15 februari 2017

Het medicomut-akkoord 2016-2017 voorziet in een voortraject voor patiënten met diabetes type 2 die nog niet aan insuline toe zijn. In ruil voor het jaarlijkse honorarium van 20 euro moet de huisarts het zorgprotocol met de patiënt bespreken en een aantal klinische en biologische gegevens verzamelen. Er staat ook in het akkoord dat er in de loop van 2017 een geanonimiseerde gegevensoverdracht zal plaatsvinden vanuit het EMD naar het Healthdata-platform.

Welke specialismen groeien het snelst?

P.S. - Vrijdag 10 februari 2017

Het totaal aantal erkende specialisten nam vorig jaar toe met 2,23% (van 25.271 naar 25.835). De cijfers uit het VBS-jaarverslag werden op het jaarcongres voorgesteld door secretaris-generaal Marc Moens.

Conventietekst voor kinesisten definitief afgeschoten

Maandag 6 februari 2017

De voorgestelde conventietekst voor de kinesitherapeuten, die onder meer de tarieven binnen de sector moet regelen, is nu ook definitief afgeschoten op het Verzekeringscomité van het Riziv. 

De Block: "Besparing vooral bij artsen en ziekenhuizen"

P.S. - Vrijdag 3 februari 2017

Na maandenlange kritiek op de extra besparingen op de zorg slaat minister De Block (Open VLD) vandaag terug, in een interview met De Tijd en Het Laatste Nieuws. Niet bij de patiënt, wel bij artsen en ziekenhuizen haalde ik besparingen, verdedigt ze zich. Waarvan akte.

Oorverdovende stilte rond medicomut

M.L. - Woensdag 1 februari 2017

Sinds de clock stop van 25 januari houden de drie syndicaten zich netjes aan de afgesproken zwijgplicht. De radiostilte werd vorige vrijdag even onderbroken door een communiqué van Kartel/ASGB. Een beleefdheidsgroet die geenszins de kroon ontbloot.

Woordbreuk index: regering koopt tijd

P.S. - Donderdag 26 januari 2017

De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen (medicomut) besliste eenparig tot een 'clock stop' van één maand ten aanzien van de termijnen voor de ontbinding van het akkoord. Die termijnen waren ingesteld door Bvas en het Kartel. Tijdens deze maand blijven de bepalingen van het akkoord en ook de tarieven van kracht.

Ruim 8 op de 10 artsen zien einde Pax Medica

V.K./P.S. - Donderdag 19 januari 2017

Betekent de ontbinding van het akkoord het einde van de Pax Medica? Een blitzpeiling van De Specialist en Medi-Sfeer leverde op ruim drie dagen tijd 224 antwoorden op van huisartsen en specialisten.

Pages