You are here

Beroepsnieuws

App als anticonceptiemiddel?

P.S. - Maandag 26 juni 2017

Kan de App 'Natural Cycles' waarover we eerder al berichtten, ingezet worden als anticonceptiemiddel? Johan Van Wiemeersch (VVOG) reageert desgevraagd afwachtend op radio1. 

Transparantieplicht wettelijk verankerd in sunshine act

P.S. - Vrijdag 23 juni 2017

Op initiatief van de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block wordt de transparantieplicht voor farmaceutische en medisch-technologische firma’s wettelijk verankerd. Het uitvoeringsbesluit daartoe verschijnt vandaag, 23 juni 2017, in het Belgisch Staatsblad

Jacht op doktersbriefjes is geopend

P.S. - Vrijdag 23 juni 2017

De jacht op doktersbriefjes bij korte afwezigheden op het werk wegens ziekte is geopend, maar niet iedereen wil ze afschaffen. Bovendien zijn Kris Peeters en Maggie De Block niet laaiend enthousiast.

Kinderartsen vechten voor hun plaats

P.S. - Donderdag 22 juni 2017

De Belgische Academie voor Pediatrie breekt een lans voor de kwalitatieve organisatie van de zorg voor kinderen. De kinderarts is daarbij onmisbaar maar is het voorbeeld bij uitstek van een specialisme dat vandaag tussen wal en schip valt.

Doktersbriefjes - CM en LM gewonnen voor voorstel - NSZ is tegen

Donderdag 22 juni 2017

De Christelijke Mutualiteiten zijn gewonnen voor het voorstel van professor Lode Godderis om mensen zelf te laten beslissen, of ze een week thuis blijven als ze ziek zijn. Ook de Landsbond van Liberale Mutualiteiten (LM) is het voorstel genegen, maar onder strikte voorwaarden. NSZ daarentegen staat voor het idee niet te springen. De ondernemersorganisatie eist dat het gewaarborgd loon tijdens ziekte wordt afgeschaft, als dit ooit werkelijkheid wordt.

Meer dan 1 van de 3 huisartsen voelt zich bevlogen

M.L. - Donderdag 22 juni 2017

Burn-out krijgt de jongste tijd terecht veel aandacht, maar doemdenken is niet aan de orde. Recent onderzoek wijst er immers op dat er bij de huisartsen heel wat bevlogenheid heerst. Tijd voor een beetje tegengas, nu een nieuwe lichting haio’s zich opmaakt om in de praktijk te stappen. 

“Kom misschien de situatie in Menen eens opnemen” – bijdrage dr. Luc Dekervel

Donderdag 22 juni 2017

In onze editie van vorige donderdag verwees prof. Jan De Maeseneer naar de situatie rond het eerstelijnsgezondheidscentrum in Menen. Dr. Luc Dekervel, huisarts in Menen, plaatst hier zijn visie tegenover. “Als men de zaken van op afstand bekijkt, lijkt het allemaal eenvoudig”, zegt hij in een inleidende e-mail. 

UZA ziet winst afgeroomd door besparingen

P.S. - Dinsdag 20 juni 2017

Amper 0,7 miljoen hield het UZA over aan het voorbije boekjaar. En dat met een omzet van 336,8 miljoen en puike medische resultaten. Het aantal verblijven zonder overnachting groeide het sterkst.

KB 78 - quo vadis?

P.S. - Dinsdag 20 juni 2017

In de nieuwste editie van het tijdschrift voor huisartsen van AZ Delta legt specialist Diego Fornaciari bevattelijk uit welke riching het uitgaat met KB 78: de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen.

Diagnostische test voor ALS

P.S. - Maandag 19 juni 2017

Onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven hebben in samenwerking met onderzoekers van de universiteit van Jena aangetoond dat een meting van neurofilamenten de diagnose van ALS op een betrouwbare manier kan bevestigen. Een belangrijke stap voorwaarts.

Globale forfaits: anesthesisten dreigen voor het eerst openlijk met acties (open brief)

Maandag 19 juni 2017

Het wetsontwerp van minister De Block om een prospectief globaal forfait in te voeren, botst op weerstand bij de anesthesisten in de eerste plaats, maar ook bij andere specialisten. Zonder correcties dreigen ze in een open brief met acties.

 

Globale forfaits: anesthesisten dreigen voor het eerst openlijk met acties

P.S. - Maandag 19 juni 2017

Het wetsontwerp van minister De Block om een prospectief globaal forfait in te voeren, botst op weerstand bij de anesthesisten in de eerste plaats, maar ook bij andere specialisten. Zonder correcties dreigen ze in een open brief met acties.

Zorgtoegankelijkheid steeds moeilijker volgens UZ Brussel

Zaterdag 17 juni 2017

Gezondheidszorg wordt voor steeds meer patiënten onbetaalbaar, zo blijkt uit de balans die het UZ Brussel opmaakte voor 2016. Het ziekenhuis ziet een simpele reden: de stijging van de levensduur. Er is ook positief nieuws, want er is een kortere behandeling gevonden voor de genezing van huidkanker

Mini-akkoord 2017: zero revolutie

J.M. - Vrijdag 16 juni 2017

Volgens de pas vrijgegeven Rizivcijfers huisartsen-specialisten noteert men na het mini-akkoord 2017 84,07% geconventioneerden en 15,93% artsen die het akkoord weigeren. Een miniem verschil met het oorspronkelijke akkoord 2016-2017 van 0,07%. Is dat ook zo voor de specialisten afzonderlijk?

Kwaliteit van de Sumehr krijgt versterkte aandacht

M.L. - Donderdag 15 juni 2017

Er zijn intussen in heel België iets meer dan 1.600.000 Sumehrs opgeladen. Bijna alle wachtposten en enkele ziekenhuizen kunnen deze documenten raadplegen. “Vanuit Domus Medica willen we de kwaliteit van de Sumehrs optimaliseren”, zegt dr. Herwig Van Pottelbergh.

Audit wachtposten: “Niet revolutionair, maar interessant”

J.M. - Donderdag 15 juni 2017

“Niets revolutionairs, maar toch een interessante oefening.” Dat zei Bvas-ondervoorzitter Jacques De Toeuf over de audit van de wachtposten. “Het is raar”, voegde hij eraan toe. “Er is niet echt een goede verklaring voor de aanzienlijke verschillen in werkingskosten tussen de wachtposten.”

“Niet te snel conclusies trekken uit de audit wachtposten”

M.L. - Donderdag 15 juni 2017

Vorige vrijdag vond op het kabinet-De Block een vergadering plaats rond de audit van de wachtposten. De auditeurs van agentschap Möbius maakten hun resultaten bekend. “Een aantal overwegingen hadden we al eens gehoord”, zegt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting. “En over bepaalde aspecten waren er vanuit de wachtposten vrij schaarse gegevens verzameld. We mogen dan ook niet te snel conclusies trekken.”

Patiënt met terroristische plannen opgepakt na info arts, Orde reageert

P.S. - Donderdag 15 juni 2017

​Een 20-jarige Hasselaar zit in de gevangenis van Hasselt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Speurders kwamen de man op het spoor nadat hij allerhande uitspraken over IS deed aan zijn dokter. Dat meldt het Belang van Limburg.

Inschrijvingen postgraduaat gezondheidszorg AHLEC van start

P.S. - Woensdag 14 juni 2017

In 2014-15 werd in de schoot van de leerstoel Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek (AHLEC) het Postgraduaat Gezondheidsrecht en Gezondheidsethiek ingericht. Inmiddels begint het Postgraduaat aan het vierde jaar.

Oude getuigschrift op de schop vanaf eind juni

P.S. - Woensdag 14 juni 2017

Patiënten krijgen vanaf 30 juni geen terugbetaling meer van het ziekenfonds als ze een oud attest voor verstrekte hulp van hun arts aan dat ziekenfonds bezorgen. 

Pages