You are here

Medisch nieuws

Acuut CVA: telegeneeskunde helpt bij strijd tegen de tijd

Dr. Philippe Mauclet - Dinsdag 20 juni 2017

Ziekenwagens uitrusten met telegeneeskunde verhoogt de kans op een doeltreffende zorgketen in geval van een acuut CVA. Het verkort de tijd die verloopt voor het instellen van een behandeling aanzienlijk.      

Mobile health toepassingen bij hartafwijkingen

Dr. Philippe Mauclet - Dinsdag 20 juni 2017

Volwassenen met een aangeboren hartafwijking denken dat hun smartphone hen kan helpen om beter om te gaan met hun ziekte en ze blijken ervoor te vinden te zijn om de telefoon te gebruiken bij de follow-up. 

Diagnostische test voor ALS

P.S. - Maandag 19 juni 2017

Onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven hebben in samenwerking met onderzoekers van de universiteit van Jena aangetoond dat een meting van neurofilamenten de diagnose van ALS op een betrouwbare manier kan bevestigen. Een belangrijke stap voorwaarts.

Maternale vaccinatie: een hulpmiddel voor de gezondheid van de baby

Dinsdag 13 juni 2017

Onderzoekers van de Université libre de Bruxelles (ULB) en de Universiteit van Brits Columbia (Canada) identificeerden onlangs prioritaire onderzoeksassen op het gebied van maternale vaccinatie. Dankzij vaccinatie van zwangere vrouwen kan de immuniteit van de baby worden verbeterd en kunnen infecties van bij de geboorte worden voorkomen. De studie in opdracht van de Bill & Melinda Gates Foundation is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet Infectious Diseases.

Waarom aandacht voor de nagels bij sclerodermie?

Dr. Philippe Mauclet - Dinsdag 13 juni 2017

Aantasting van de vingernagels correleert met een ernstiger vorm van systemische sclerose en microangiopathie van de vingers.

Alle hoop is nog niet verloren

Dr. Philippe Mauclet - Donderdag 8 juni 2017

De waarschijnlijkheid van herstel van de erectiele functie en urinecontinentie meer dan 12 maanden na een prostatectomie is niet zo klein.

Van psoriasis tot alexithymie

Dr. Philippe Mauclet - Donderdag 8 juni 2017

Alexithymie is het moeilijk hebben om zijn emoties te herkennen en te beschrijven. Alexithymie komt vaak voor bij patiënten met psoriasis. Bijzondere aandacht is geboden, omdat alexithymie kan leiden tot andere vormen van psychiatrische comorbiditeit.

Een glaasje witte wijn?

Dr. Philippe Mauclet - Donderdag 8 juni 2017

Een epidemiologisch onderzoek in de Verenigde Staten heeft de correlatie tussen alcoholgebruik en rosacea onderzocht. Het antwoord zou kunnen afhangen van de hoeveelheid en het type drank.

Acne, isotretinoïne, depressie … Niet zo vlug!

Dr. Philippe Mauclet - Maandag 29 mei 2017

Een systematische review en een meta-analyse ontkrachten de hypothese dat er een link bestaat tussen isotretinoïne en depressie.

Als psoriasis het bot aantast

Dr. Philippe Mauclet - Maandag 29 mei 2017

Psoriatische artritis en psoriasis correleren met een hoger fractuurrisico.

Remissie van RA gezien door de patiënten

Dr. Philippe Mauclet - Woensdag 24 mei 2017

De patiënten gaan uit van drie belangrijke criteria om te verklaren dat hun reumatoïde artritis (RA) in remissie is. Welke zijn dat en wat is het belangrijkste criterium?

Voorlopig geen terugbetaling van medicijn tegen taaislijmziekte

Dinsdag 23 mei 2017

Patiënten met cystische fibrose of taaislijmziekte zullen het geneesmiddel Orkambi voorlopig niet terugbetaald krijgen. De prijsonderhandelingen met de fabrikant zijn afgesprongen. "Het middel is niet kosteneffectief", luidt het oordeel. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block blijft hopen dat de fabrikant "alsnog een aanvaardbaar voorstel doet".

Ethiopiër die cholera-uitbraak in eigen land toedekte gaat WHO leiden

Dinsdag 23 mei 2017

De Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus wordt de eerste Afrikaan die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal leiden. Hij werd woensdag in Genève verkozen om vijf jaar lang deze belangrijke VN-instelling te besturen.

Twitterende urologen

Dr. Philippe Mauclet - Dinsdag 23 mei 2017

Het aantal berichten op Twitter over urologische kankers steeg met 41% in 2013 en met 122% in 2014. 

Belgische bisschoppen vragen "grote terughoudendheid" voor euthanasie bij psychisch lijden

Maandag 22 mei 2017

De Belgische bisschoppen roepen in verband met de vraag naar euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden op tot "grote terughoudendheid en volgehouden dialoog". Dat standpunt van de bisschoppen van België volgt op het nieuws dat het bestuur van de Belgische groep van de Broeders van Liefde onlangs besliste dat euthanasie mogelijk wordt in haar psychiatrische centra, zelfs voor wie niet-terminaal is.

Tekenmeningo-encefalitis

Dr. Victor Luyasu en prof. Annie Robert (UCL/IREC/EPID, Brussel) - Zaterdag 20 mei 2017

In het kader van de conferenties van de Clinique du Bois de la Pierre in Waver gaven dr. Victor Luyasu (UCL/IREC/EPID) en dr. Yves Van Laethem (CHU St-Pierre, Brussel) op 19 april laatstleden een update in verband met de vaccins tegen tekenmeningo-encefallitis en ACWY-meningitis. Voor reizigers, de belangrijkste actoren in deze nieuwe bepalingen, rijst er een essentiële vraag: met welke praktische tips moeten ze rekening houden en wat zijn de voordelen hiervan wat betreft de duur van de bescherming?  In dit artikel overlopen we de nieuwe gegevens die aan bod kwamen in de uiteenzetting over tekenmeningo-encefalitis.

1 op de 5 Europese klinische studies tegen kanker, loopt in België

Vrijdag 19 mei 2017

België is een Europese leider in het onderzoek naar vooruitstrevende kankerbehandelingen. Een vijfde (20 procent) van de nieuwe, hoogtechnologische kankergeneesmiddelen en therapieën in Europa worden in ons land ontwikkeld of getest. 

Doorbraak in onderzoek naar "vroege spelbreker" bij hersenaandoeningen

Vrijdag 19 mei 2017

Onderzoekers van het Centrum voor Hersenonderzoek van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB)-KU Leuven zijn erin geslaagd nieuwe inzichten te verwerven in de werking van Tau, een eiwit dat bekendstaat als de "vroege spelbreker" bij hersenaandoeningen als Parkinson, Alzheimer en Huntington.

Diagnose van slaapapneu: een stap terug

Dr. Jean-Claude Lemaire - Maandag 15 mei 2017

Tot op heden was het volgens de Amerikaanse aanbevelingen mogelijk om de diagnose van slaapapneusyndroom te stellen met polysomnografie in de slaapkliniek of met diagnostische tests thuis. Maar de tijden veranderen…

Nederlands jongetje (12) hoeft geen chemokuur te ondergaan

Vrijdag 12 mei 2017

Een twaalfjarig Nederlands kankerpatiëntje dat geen verdere behandeling tegen zijn ziekte wil ondergaan, hoeft niet tegen zijn wil een chemokuur te volgen. Dit heeft de kortgedingrechter in Alkmaar vrijdag bepaald in een zaak die de vader van de jongen had aangespannen tegen de stichting De Jeugd- en Gezinsbeschermers. Die heeft toezicht op het kind.

Pages