Rectorverkiezingen UGent - Uitdagersduo stelt zich kandidaat bij Gentse rectorverkiezingen

Maandag 21 augustus 2017

Professor Karin Raeymaeckers en professor Patrick De Baets stellen zich in Gent kandidaat om rector en vicerector van de universiteit te worden. Vandaag/maandag begint aan de academische instelling een nieuwe cyclus van de rectorverkiezingen, die in juni na 7 rondes geen winnaar hebben opgeleverd. "We zijn geschokt door de imagoschade die de universiteit heeft opgelopen in de afgelopen periode", aldus Raeymaeckers. 

Fipronil in eieren - Ook verwerkte producten die niet conform zijn worden van de markt gehaald (FAVV en Fevia)

Zondag 20 augustus 2017

Er zijn ook in ons land maatregelen voorzien om verwerkte producten op basis van eieren uit de handel te nemen wanneer ze de maximale fipronilnorm (0,005 mg/kg) overschrijden, zelfs indien ze geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. Daaraan herinnert het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zaterdag.

Zorgen in Nederland over spermadonor met 102 kinderen

Zondag 20 augustus 2017

De Nederlandse gynaecologenvereniging NVOG en de Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM) maken zich grote zorgen over twee spermadonoren die bij meerdere klinieken sperma hebben afgestaan. Een van de twee donoren verwekte bij elf klinieken in totaal 102 kinderen.

Explosieve toename vrije beroepen dankzij vrouwen

Zondag 20 augustus 2017

De voorbije tien jaar nam het aantal 'vrije beroepers' - artsen, paramedici, architecten, advocaten,... - met bijna 65 procent toe. In die mate dat bijna één op de drie zelfstandigen vandaag een vrij beroep uitoefent. De toename is vooral te danken aan de vrouwen.

Antwerpse wetenschappers ontrafelen mee code van menselijk afweersysteem

Vrijdag 18 augustus 2017

Bio-informatici van de Universiteit Antwerpen hebben ontdekt dat uniek DNA in bepaalde delen van het afweersysteem volstaat voor het herkennen van indringers in het lichaam. Volgens de wetenschappers een wereldprimeur, die mee kan leiden tot het sneller ontwikkelen van vaccins of zelfs het behandelen voor auto-immuunziektes en kanker.

UZ Brussel gebruikt als eerste computergestuurde technologie bij zware rugoperaties

Vrijdag 18 augustus 2017

Het UZ Brussel gebruikt sinds kort als eerste in België computergestuurde technologie om de staaf te plooien die rugwervels moet vastzetten bij zware rugoperaties. De techniek biedt voordelen voor zowel de dokter als de patiënt.

Onderwijs aan huis voor leerlingen met autisme - "Blijft in eerste plaats bedoeling hen les te laten volgen op school" (Crevits)

Vrijdag 18 augustus 2017

Het blijft in de eerste plaats de bedoeling om leerlingen met autisme les te laten volgen op school. De regeling om hen onderwijs aan huis te geven, zal enkel worden toegepast bij leerlingen die op advies van een arts sowieso regelmatig wegblijven van de schoolbanken. Dat benadrukt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) donderdag. "Maar voor een groep leerlingen is tijdelijk onderwijs aan huis zeker nodig."

Vroegtijdige behandeling van patiënten met beginnende cognitieve stoornissen

Jean-Emile Vanderheyden - Donderdag 17 augustus 2017

Zowel huisartsen als specialisten krijgen vaak te maken met de anosognosie van hun patiënten en met de ontkenning door hun omgeving (partner en/of kinderen). Nochtans is een vroege behandeling alleen succesvol als al snel het diagnostische bilan wordt opgemaakt. Dat omvat minimaal een algemeen en neurologisch onderzoek, een uitgebreid bloedonderzoek, een neuropsychologisch bilan en beeldvorming van de hersenen. En ten slotte zijn er ook de psychologische aspecten, zoals cognitieve stimulatie en affectieve ondersteuning.

De traceerbaarheid der dingen – over eieren, kippen en de apotheek (Frank Ponsaert)

Frank Ponsaert - Donderdag 17 augustus 2017

In volle eiercrisis blijkt eens te meer dat de traceerbaarheid van onze voedingsmiddelen zeer belangrijk is. Een stempel op elk ei leert ons welke loten in gevaar zijn, waar ze verkocht zijn en welke eieren moeten teruggeroepen worden. De crisis kan gemanaged worden. Maar wat met onze geneesmiddelen?

Leerlingen met autisme een dag thuis

Donderdag 17 augustus 2017

Scholieren met een autismespectrumstoornis mogen vanaf het nieuwe schooljaar een dag per week thuisblijven, indien ze een attest van een arts hebben. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg donderdag.

"Hospitalisatieverzekeringen zijn duur en overbodig" (sp.a)

Donderdag 17 augustus 2017

Sp.a vindt het "volstrekt onaanvaardbaar" dat de hospitalisatiepolissen van verzekeraar DKV aanzienlijk duurder worden. De socialistische oppositiepartij wijst erop dat van de premie "nog geen 70 procent naar de gezondheidszorg of naar de patiënt gaat" en wil komaf maken met het "overbodige" systeem van hospitalisatieverzekeringen.

Robots kunnen nu ook eigen beschadigingen herstellen (onderzoek VUB)

Donderdag 17 augustus 2017

Net zoals mensen een snee in hun handen, een breuk of een spierscheur zelf verzorgen en herstellen, kunnen robots nu ook zichzelf helen. Dat blijkt uit de studie "Self-healing soft pneumatic robots" van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Op deze manier zullen robots in de toekomst langer en zelfstandig kunnen werken.

Crowdfunding voor ‘Global burn-out’ is succes

M.L. - Donderdag 17 augustus 2017

In een ander artikel op onze site leest u hoe het boek ‘Global burn-out’ van filosoof Pascal Chabot aan de basis lag van een documentaire die in september in een aantal Vlaamse bioscopen kan bekeken worden. Het boek is oorspronkelijk in het Frans geschreven, maar Doctors4doctors liet het vertalen. De crowdfunding heeft intussen de doelstelling van 5.000 euro bereikt (in een tijdspanne van amper een paar weken), maar u kunt het boek nog altijd bestellen.

Moet de gezondheidszorg rendabel zijn?

Dr. Michèle Langendries - Donderdag 17 augustus 2017

In een vorige nieuwsbrief berichtte Medi-Sfeer over een recente verwezenlijking van de Tiense artsen: de ondertekening van een afsprakenplan tussen huisartsenkring HAZOH en RZ Heilig Hart. In een reactie op deze berichtgeving plaatst de Belgische vereniging van spoedartsen (BeCep) vraagtekens bij een uitspraak die HAZOH-voorzitter Johan Wuyts bij die gelegenheid deed: “Men kan zich afvragen of zorg rendabel moet zijn.”

Slideshow innoverende praktijken: huisartsenpraktijk ‘De Oude School’

M.L. - Woensdag 16 augustus 2017

Voor onze zomereditie reizen we af naar het gastvrije Limburg. Groepspraktijk ‘De Oude School’ werd zes jaar geleden opgericht in Kortessem. De stichters waren huisartsen Jo Libotte, Daniel Lousbergh en Jan Van Langendonck. “We waren alle drie soloarts”, zegt dr. Van Langendonck. “We streefden naar een praktijk die de continuïteit van de zorg centraal stelt, maar ook de artsen een gunstig evenwicht tussen werk en privéleven biedt.”

Melbourne voor zevende jaar op rij meest leefbare stad ter wereld

Woensdag 16 augustus 2017

De Australische stad Melbourne is voor het zevende jaar op rij verkozen tot de meest leefbare stad ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van de Economist Intelligence Group.

'Bingewatchen' vergroot risico op slechte nachtrust (studie KU Leuven)

Woensdag 16 augustus 2017

Wie in één ruk meerdere afleveringen van een tv-serie bekijkt - een fenomeen dat omschreven wordt als 'bingewatchen' - loopt als gevolg van de mentale opwinding een groter risico op een slechte nachtrust. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Liese Exelmans van Leuven School for Mass Communication Research (KU Leuven)

Open Vld wil 'nudging' toepassen in gezondheidszorg

Maandag 14 augustus 2017

Kamerleden Ine Somers en Dirk Janssens (Open Vld) willen 'nudging' toepassen in de gezondheidszorg. 'Nudges' zijn niet-dwingende prikkels die mensen richting een bepaalde keuze sturen, zonder evenwel hun keuzevrijheid en -opties te beperken. Ze kunnen volgens Somers en Janssens helpen de beleidsdoelstellingen in de gezondheidszorg te bereiken, zo schrijven ze maandag in een persbericht.

Meer dan 1.200 mensen wachten op donororgaan

Maandag 14 augustus 2017

Er wachten in ons land nog steeds meer dan 1.200 mensen op een geschikte orgaandonor, ondanks het stijgend aantal mensen dat zich laat registreren als donor. Een wetsvoorstel moet de registratie via de huisarts mogelijk maken, om de drempel nog te verlagen.

Chemische castratie niet langer taboe in Vlaanderen

Maandag 14 augustus 2017

In Vlaanderen krijgt een dertigtal zedendelinquenten een hormonale behandeling. In Wallonië en Brussel samen slechts vier. Dat schrijft De Standaard maandag.

Pages