You are here

Geweld

Golf van (moorddadig) geweld teistert Franse huisartsen

J.M./M.L. - Maandag 13 februari 2017

Het jaar is amper anderhalve maand ver, maar Frankrijk heeft al twee ernstige feiten van geweld tegen huisartsen moeten optekenen, waarvan één met de dood tot gevolg. De Orde van Artsen en de koepel van de artsensyndicaten eisen maatregelen.

Patrik Roelandt, één jaar later

M.L. - Woensdag 30 november 2016

Op 1 december is het precies één jaar geleden dat dr. Patrik Roelandt werd vermoord door een patiënt met een strafrechtelijk verleden. Het incident gebeurde tijdens een huisbezoek in Ingelmunster. Familieleden en collega’s vonden dat het tijd was om structureel op te treden voor de veiligheid van de arts.

Frankrijk: bijna 1.000 agressiegevallen geregistreerd tegen artsen

P.S. - Woensdag 19 oktober 2016

Van de 924 geregistreerde incidenten werd 56% niet juridisch opgevolgd, een nooit eerder gezien percentage.

Ziet ook u de bal terugkomen?

M.L. - Donderdag 29 september 2016

PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep) vraagt van de overheid dat huisartsen systematisch politiebescherming kunnen krijgen als ze daarnaar vragen. Volgens Johan De Paepe, korpschef van de Politiezone Sint-Niklaas, zal het niet meevallen om aan dat verzoek tegemoet te komen. Als alternatief wijst hij op de mogelijkheid van een contract tussen de kringen en private veiligheidsagentschappen.

Agressie tegen artsen krijgt gezicht

J.M. - Woensdag 21 september 2016

In juni heeft de Orde van artsen een nationaal contactpunt opgericht voor artsen die het slachtoffer werden van geweld tijdens het uitoefenen van hun beroep. Medi-Sfeer en De Specialist hebben een geanonimiseerd overzicht van de geregistreerde meldingen kunnen inkijken. Een onthutsende ervaring: er zijn al een 20-tal gevallen opgetekend sinds de lijn geopend werd. In een verplettende meerderheid van de gevallen zijn de slachtoffers huisartsen.

Opnieuw huisarts slachtoffer van geweld: hoever staat het preventieve werk?

J.M./M.L. - Maandag 22 augustus 2016

Op donderdag 18 augustus werd opnieuw een huisarts aangevallen, dit keer in zijn eigen praktijk. De huisarts kreeg verschillende messteken en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Dit drama vindt plaats bijna acht maanden na de moord op dokter Patrik Roelandt.

De olifant van het geweld in de huisartsenpraktijk – bijdrage dr. Sophie Roelandt

Maandag 22 augustus 2016

Naar aanleiding van een nieuwe, gewelddadige aanval op een huisarts in het Brusselse, kruipt Sophie Roelandt, dochter van de in december 2015 vermoorde huisarts Patrik Roelandt, in haar pen. Als medestichter van PRaag (Patrik Roeland anti-agressie groep) schetst ze beter dan wie ook de motivaties en eisen van haar organisatie. Het woord is aan haar.;

Bvas: “Waar blijven veiligheidsmaatregelen?”

P.S. - Vrijdag 19 augustus 2016

Naar aanleiding het geval van een Brusselse huisarts die weer het slachtoffer werd van een aanslag op zijn leven door een patiënt, dringt de Bvas andermaal aan op veiligheidsmaatregelen.

Opleiding tot veiligheidscoördinator voor de kring beschikbaar

M.L. - Vrijdag 19 augustus 2016

Net toen we met dr. Pacqueu belden, was er die dag weer een arts met een mes aangevallen. De Brusselse homeopaat werd zwaar gewond van zijn praktijk naar het ziekenhuis overgebracht. Ralph Pacqueu heeft zijn huiswerk bijna klaar. Op 24 september verzorgt hij, in samenwerking met Domus Medica, een opleiding voor wie binnen zijn kring veiligheidscoördinator wil worden.

Gegevensbanken rond gevaarlijke patiënten zijn noodzakelijk, zegt PRaag

M.L. - Donderdag 30 juni 2016

PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie-Groep) wil ervoor zorgen dat zorgverleners die huisbezoeken afleggen, politiebescherming kunnen opvorderen (zie artikel ‘Actieplan PRaag vraagt politiebescherming’). Om efficiënt van dat recht gebruik te kunnen maken, is het belangrijk dat zorgverleners weten welke patiënten een veiligheidsrisico voor de zorgverlener vormen. Dat is één van de meest opmerkelijke krachtlijnen in het PRaag-voorstel. 

Actieplan PRaag vraagt politiebescherming

M.L. - Donderdag 30 juni 2016

Het actieplan van PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie-Groep) omvat 3 rubrieken met ieder 4 actiepunten. De 3 rubrieken zijn gegevensverzameling, politionele acties en juridische aanpassingen.

Een schrijnende voorspelbaarheid

M.L. - Donderdag 30 juni 2016

Advocaat Kristiaan Vandenbussche schetst het verleden van Danny Samyn, die op 1 december van vorig jaar dr. Patrik Roelandt tijdens een huisbezoek om het leven bracht. Uit de gegevens blijkt hoe voorspelbaar het was dat er nog meer incidenten zouden plaatsvinden.

Moord Patrik Roelandt: “De eerste reacties vanuit de politiek waren smakeloos.”

M.L. - Donderdag 30 juni 2016

Zeven maanden na de feiten kan Sophie Roelandt haar emoties nog altijd niet in bedwang houden als ze op een persconferentie vertelt over de eerste uren, dagen en weken na de moord op haar vader. Toen dr. Patrik Roelandt vorig jaar op 1 december bij patiënt Danny Samyn op huisbezoek ging, bracht de betrokkene hem met messteken om het leven. De jonge vrouw is één en al verontwaardiging. Ze wil actie, en wel onmiddellijk. 

Gynaecoloog neergeschoten na bevalling 'om religieuze redenen'

P.S. - Woensdag 1 juni 2016

Een dokter die in een ziekenhuis in Ryad (Saoedi-Arabië) een vrouw begeleidde toen ze haar kind ter wereld zette, werd neergeschoten door de vader "omdat de mannelijke arts zijn vrouw naakt gezien had". Dat doet opnieuw denken aan het agressiegeval in Bree acht jaar geleden, aanleiding voor een gedragscode.

Artsenboegbeeld Patrik Roelandt vermoord door patiënt

P.S. - Woensdag 2 december 2015

Patrik RoelandtHuisarts Patrik Roelandt (64) werd dinsdagnamiddag in Ingelmunster doodgestoken door een patiënt die over zijn toeren was. Dokter Roelandt ijverde jarenlang voor een stevige kringstructuur. Hij was tot op vandaag lid van de Nationale Raad van de Orde en zat eerder ook het West-Vlaams Huisartsenplatform voor.

  • 1