You are here

Ziekenhuiswerking

UZ Gent veroordeeld in bestralingszaak

P.S. - Dinsdag 8 september 2015

Het Universitair Ziekenhuis in Gent is gisteren veroordeeld tot een boete van 55.000 euro  in de bekende zaak van de foute bestralingstherapie. Tussen 2005 en 2006 bestraalde het patiënten met een hersentumor verkeerd. Naast het UZ Gent krijgen ook enkele andere bedrijven zware geldboetes.

Nederlands ziekenhuis test chemotherapie aan huis

V.C./P.S. - Dinsdag 1 september 2015

Het Rotterdams Medisch Centrum Erasmus lanceerde een proefproject dat patiënten in staat moet stellen om chemotherapie aan huis te krijgen.

Nieuwe rol van het ziekenhuis: ministers (ont)roerend eensgezind

V.C. - Donderdag 27 augustus 2015

Het Staatsblad publiceerde op 4 augustus de 'gemeenschappelijke verklaring over  de nieuwe rol van het ziekenhuis in het zorglandschap.' Dit korte document (3 A4'tjes) werd getekend door niet minder dan 9 ministers die op een of andere manier bevoegd zijn voor de volksgezondheid. Sleutelwoord is samenwerking.

E17, een nieuw ziekenhuisnetwerk

V.K. - Woensdag 22 juli 2015

De oprichting van netwerken tussen ziekenhuisinstellingen en tussen betrokkenen van de verschillende zorglijnen vormt de kern van het hervormingsplan voor het ziekenhuislandschap (en de financiering ervan) van Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Om proactief in te spelen op het hervormingsplan en aan te sluiten bij een strategie van een netwerk dat de patiënt ten goede komt, ondertekenden het AZ Maria Middelares (Gent), het O.L.V. van Lourdes (Waregem) en het AZ Groeninge (Kortrijk) op 15 juli 2015 de netwerkovereenkomst ‘E17’.

Hervorm uw ziekenhuis met Maggie

P.S. - Woensdag 8 juli 2015

Dien een proefproject in bij minister De Block en speel zo in op de nakende ziekenhuishervorming. Een team van experts zal zich over alle voorstellen buigen die beantwoorden aan de criteria.

Bornem speelt in op inkrimping ligdagduur bevallingen

P.S. - Woensdag 24 juni 2015

De dienst Materniteit van de Sint-Jozefkliniek campus Bornem speelt proactief in op de inkrimping van de ligdagduur na een gewone bevallingt. Vanaf 1 juli biedt het ziekenhuis “postnatale zorg op maat” voor moeder en kind op de 4de dag na de bevalling.

Kankercentrum Gent (IKG) lanceert www.kankercentrumgent.be

P.S. - Woensdag 13 mei 2015

Het geIntegreerd Kankercentrum Gent (IKG) van AZ Maria Middelares bestaat anderhalf jaar. Sinds kort is daaraan ook een gloednieuwe website verbonden: www.kankercentrumgent.be. Interessant als informatiebron over kanker en wetenschappelijk onderzoek daarover. Geef uw mening.

Ziekenhuisfinanciering: wat denkt het ASGB?

P.S. - Dinsdag 12 mei 2015

Reinier Hueting (ASGB) ziet als pluspunten in het hervormingsplan dat het geen besparing wordt en transparantie nastreeft. Hij waarschuwt voor de mogelijke opsplitsing in universitaire bastions en veredelde dispensaria. Wat als je nu topspecialisten opleidt die later niet meer aan de bak komen? Het ASGB bestudeert hoe je een redelijke loonnorm voor een specialisme kunt vaststellen.

Een interview van ons zusterblad ‘De Specialist’.

Ziekenhuisfinanciering: visie van de Bvas

P.S. - Dinsdag 12 mei 2015

Constantinus Politis (Bvas) verzet zich tegen een zuivere transfer van de honoraria zonder garanties op inspraak. Meer transparantie mag, maximale efficiëntie is nodig, maar het management kan niet ontaarden in te veel tussenlagen. Voor ‘superspecialisatie’ is pragmatisme aangewezen. Dr. Politis heeft ook een verrassende opening in petto over de ereloonsupplementen voor eenpersoonskamers.

Een interview van ons zusterblad ‘De Specialist’.

Ziekenhuisfinanciering: AADM aan het woord

P.S. - Dinsdag 12 mei 2015

Maaike Van Overloop (AADM) is overwegend positief over de richting die Maggie De Block uit wil met de hervorming van de ziekenhuisfinanciering. Ze wacht wel meer concrete stappen af. Haar mening over getrapte zorg, inspraak van ziekenhuisartsen op basis van hun materiële bijdrage en het forfaitaire verhaal ontdekt u in een interview van ons zusterblad ‘De Specialist’.