You are here

Congres van de GBPF (lente 2017): Wanneer de gynaecoloog naar de pediatrie komt … Een verhaal van meer dan alleen maar hormonen

22 april 2017

Inleiding (dr. Retz)

Gynaecologische klachten bij kinderen kunnen worden ingedeeld volgens de leeftijd van het meisje. In de neonatale periode is het van wezenlijk belang dat er snel verzekerd wordt dat het kind de normale vrouwelijke kenmerken heeft en geen gynaecologische afwijkingen vertoont. In de kindertijd is vulvitis een groot probleem en moet elk vaginaal verlies als pathologisch worden gezien. In de adolescentie komen alle problemen van de puberteit en de hormonale cyclus aan bod.

 

Published ahead of print.

Aanpak van adolescenten in een centrum voor gezinsplanning (dr. Carlier et mw. Mouvet)

Congres
Christophe Barrea

Een centrum voor gezinsplanning is een pluridisciplinaire organisatie voor de medische, maar ook psychologische, sociale en juridische aanpak van patiënten.  

Relationele, affectieve en seksuele opvoeding dragen bij tot een gezond leven (mw. Leva en mw. Malevé)

Congres
Christophe Barrea

Tegenwoordig zijn basis- en secundaire scholen verplicht om relationele, affectieve en seksuele opvoeding te geven. 

Contraceptie bij adolescenten (dr. Jadoul)

Congres
Christophe Barrea

Er bestaat een heel arsenaal aan contraceptiva met wisselende werkzaamheid. Nadat bepaalde contra-indicaties zijn uitgesloten, zal de keuze voor een behandeling worden genomen op basis van de mogelijke bijwerkingen, het comfort van de patiënt en de prijs van het voorbehoedsmiddel. 

Hormonale verstoorders: gevolgen bij kinderen en adolescenten (dr. Sultan)

Congres
Christophe Barrea

Hormonale verstoorders zijn een groep van chemische verbindingen die de aanmaak, de opslag, het transport en de werking van natuurlijke hormonen kunnen verstoren.

Vaccinatie tegen HPV (dr. Bossens)

Congres
Christophe Barrea

HPV veroorzaakt heel wat gevallen van kanker en gynaecologische en kno-condylomen. Gezien de hoge prevalentie en het risico op seksuele overdraagbaarheid zijn er verschillende vaccins op de markt gebracht (Cervarix® en Gardasil®). 

Flash: afscheiding in alle kleuren (dr. Bawin)

Congres
Christophe Barrea

Een witte, gele of groene afscheiding is bij kinderen meestal het gevolg van vulvitis. De diagnose wordt klinisch gesteld. Er is zelden een extra onderzoek nodig, behalve als er een vermoeden van misbruik is of als de afscheiding overvloedig blijkt. De aanpak berust hoofdzakelijk op hygiënische maatregelen. 

Flash: accidentele letsels (dr. Bawin)

Congres
Christophe Barrea

Bij een schrijlingse val op een harde ondergrond ontstaan er anterieur en lateraal asymmetrische letsels van de vulva. 

Flash: borstaandoeningen (dr. Bawin)

Congres
Christophe Barrea

Beschrijving en aanpak van de verschillende borstaandoeningen bij adolescenten.

Flash: Kleeft het of steekt het uit? (dr. Bawin)

Congres
Christophe Barrea

Het kleeft! De verkleving van de kleine schaamlippen is een goedaardige aandoening waarbij de vrije rand van de kleine schaamlippen verkleefd is op de mediaanlijn. 

Gynaecologische spoedgevallen, waaronder afwijkingen (prof. Nisolle)

Congres
Christophe Barrea

Bloedverlies. De etiologie zal anders zijn bij prepuberale meisjes (infectie, vreemd lichaam, trauma en tumor) dan bij postpuberale meisjes (functionele metrorragie, hemostasestoornissen, tumor, zwangerschap en infectie). 

Pages