Vilvoorde creatief met niet-planbare zorg

Zoals bij veel ziekenhuizen het geval is, moet ook het AZ Jan Portaels van Vilvoorde vaststellen dat zijn spoeddienst overbelast wordt door een instroom van patiënten die het best op een ander zorgmenu kunnen geholpen worden. Voor de directie van het ziekenhuis was het duidelijk dat dit probleem alleen in samenwerking met de huisartsenkring kon worden opgelost. Ziekenhuisartsen en huisartsenkring HARNO hebben een pilootproject uitgewerkt, dat binnenkort aan de overheid wordt voorgelegd.

Hier en daar in Vlaanderen borrelen projecten op om de niet-planbare zorg beter te organiseren. Eén piste is de hervorming van de telefonische triage vanuit de 112-centrale. Een andere mogelijkheid is een doeltreffende triage tussen een spoeddienst en een huisartsenwachtpost die schouder aan schouder staan, of onder één dak wonen. Voor die fysieke pre-triage kan men aangepaste 1733-protocollen gebruiken, maar ook andere opties worden overwogen. In Vilvoorde gaan ze uit een nóg ander vaatje tappen.

“Een flinke 65% van de aanmeldingen op onze spoeddienst komen van patiënten met een laag urgentieniveau”, stelt dr. Guy Buyens, algemeen directeur van het Portaels-ziekenhuis vast. “Als mensen naar ons komen met een zorgvraag die door de huisarts kan worden opgevangen, proberen we hen ervan te overtuigen naar de huisarts te gaan. Tot nu toe lukt dat niet. Vandaar dat we een beroep gedaan hebben op de hulp van HARNO. We willen ervoor zorgen dat patiënten met een niet-planbare zorgvraag zo snel mogelijk de juiste zorg krijgen, op de juiste plaats. Het is jammer dat sommige patiënten uren in de wachtzaal van de spoeddienst zitten, terwijl ze sneller kunnen geholpen worden.”

De huisartsenkring had van zijn kant ook duidelijke argumenten om in de samenwerking te stappen. “Al enige tijd kijken onze artsen uit naar een wachtpost”, zegt kringvoorzitter dr. Wilfried Geraerts. “Maar omdat een aantal wachtdienstonderdelen tegenstemden, raakte het project niet goedgekeurd.”

Wat HARNO en AZ Jan Portaels samen bedacht hebben, leest u in een volgende editie van Medi-Sfeer. In de volgende weken ruimen we plaats voor het jaaroverzicht, maar in het eerste nummer van 2017 worden de Vilvoordse plannen uit de doeken gedaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.