Tiense huisartsen ondertekenen afsprakenplan met RZ Heilig Hart

Op 3 augustus heeft de huisartsenwachtpost van Tienen een afsprakenplan ondertekend met RZ Heilig Hart. “Het is vooral de schriftelijke bekrachtiging van een samenwerking die eerder al goed verliep”, zegt Johan Wuyts (links op foto), voorzitter van HAZOH (Huisartsenkring Zuid-Oost Hageland). “Na een drietal vergaderingen was de klus geklaard.”

Met het afsprakenplan beantwoordt Tienen aan de verwachting die minister De Block eind 2015 formuleerde, in het kader van een beleid dat streeft naar meer duidelijkheid en systematiek in de organisatie van de niet-planbare zorg. “We zijn niet de eerste kring die een afsprakenplan tot stand brengt, maar we zijn wel één van de eersten hier in de streek”, aldus dr. Wuyts. “De deadline die de minister ons hiervoor oorspronkelijk had opgelegd was 31 augustus, maar intussen lijkt het erop dat niet alle kringen zelfs 31 december halen.”

“Het afsprakenplan structureert de communicatie tussen de wachtpost en de spoeddienst”, zegt Tine Crets, hoofd van de spoeddienst van RZ Heilig Hart. “Als een patiënt van de wachtpost naar de spoeddienst verwezen wordt, hoort daar een verwijsbrief bij, eventueel met de onderzoeken die al uitgevoerd zijn. Andersom houdt de spoeddienst zowel de verwijzende als de behandelend arts op de hoogte van het verdere traject dat de patiënt aflegt na opname op de spoed. Feedback naar de verwijzende arts werd vroeger al eens vergeten. Het was dus een goed idee om het belang van die maatregel schriftelijk te benadrukken.”

“Een belangrijke troef in het overleg is geweest dat we hier in de streek een gemengde kring (huisartsen + specialisten) hebben, die iedere maand vergadert”, weet Hans Struyven (rechts op foto), algemeen directeur van RZ Heilig Hart. Hij verwijst daarmee naar GKTO (Geneeskundige Kring Tienen en Omgeving). Bovendien herinnert dr. Struyven eraan dat RZ Heilig Hart en HAZOH samen betrokken zijn bij drie toekomstgerichte projecten: het project 1733 Leuven-Tienen, het project ‘kort verblijf na bevalling’ (in samenwerking met de Leuvense ziekenhuizen) en het pilootproject chronische zorg ‘Chroniccare’. 

> Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @MediSfeer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.