"Slimme stad" Antwerpen wil Europese referentie worden voor Internet of Things

De stad Antwerpen heeft de ambitie om uit te groeien tot de Europese referentie voor het Internet of Things (IoT). "De slimme stad verwijst naar IoT-innovaties om de stad veiliger, mobieler en leefbaarder te maken, in een steeds intensievere digitale interactie met de burger", zegt Caroline Bastiaens, schepen voor Innovatieve Economie.

"Antwerpen mag de trein van de nieuwe technologie niet missen", benadrukt burgemeester Bart De Wever. "We moeten er ook voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen mee zijn en niemand op het perron achterblijft." "Met de technologie moeten we de stad aantrekkelijk maken voor iedereen die hier komt, werkt, woont en verblijft, zoals toeristen, burgers, inwoners, bedrijven en arbeiders", vult Bastiaens aan.

De stad Antwerpen, het Havenbedrijf, de Universiteit Antwerpen en IMEC, de onderzoeks- en innovatiehub voor nano-elektronica en digitale technologie, gaan daarom samenwerken. "Na de lancering van het City of Things project begin dit jaar, wil Capital of Things een stap verder gaan en vanuit Antwerpen een ambitieus en onderscheidend ecosysteem rond IoT uitbouwen. Daarbij zullen naast de slimme stad ook oplossingen voor e-health, een slimme haven, industrie 4.0 en de circulaire economie worden ontwikkeld", aldus De Wever.

In het najaar 2017 wordt een multifunctionele proeftuin voor nieuwe digitale en technologische toepassingen tussen de Groenplaats en Antwerpen-Zuid uitgerold. Die smart zone is het resultaat van een samenwerking die stad Antwerpen en IMEC al hadden.

Het speerpunt e-health sluit aan bij de digitale innovatie in de wereld van de gezondheidszorg en met het speerpunt van slimme haven wordt een traditionele, analoge haven omgevormd tot een digitaal geconnecteerde haven.

Er komt ook een interuniversitaire opleiding Internet of Things. "Dat is een nieuwe modulaire postgraduaatopleiding die vorm krijgt in partnerschap tussen de Universiteit Antwerpen, de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent", zegt Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen. Het is in een eerste fase bedoeld voor masters in de informatica en in de industriële of burgerlijke wetenschappen. De opleiding gaat dit najaar van start.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.