Precedent: afsprakenplan spoed-wachtpost getekend

De Tiense huisartsenwachtpost en het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen tekenden zopas een afsprakenplan. Maggie De Block verwacht dat tegen eind 2017 alle huisartsenwachtposten een dergelijk afsprakenplan hebben met de spoeddiensten uit hun regio.

Het plan legt afspraken vast voor de organisatie van de dringende zorg in de regio, doorverwijzing, communicatie en dienstverlening. De Block wil immers het gebruik van wachtdiensten, wachtpost en spoeddienst meer stroomlijnen, vooral dan voor dringende zorg ’s avonds, ’s nachts in de week en in het weekend, en op feestdagen. Verder moeten beide partijen duidelijk en geregeld hun onderlinge communicatie en doorverwijzing evalueren, samen met de dienstverlening aan patiënten.

Wachtpostcoördinator Margo Vanvelthoven licht toe: "Hoofdzakelijk formaliseren we zo de al bestaande werking. Nu al is er geregeld overleg tussen de raden van bestuur van wachtpost en ziekenhuis. Het overleg zal gestructureerd plaatsvinden, wellcht om de zes tot acht weken. Maar net dat zal de volgende bestuursvergadering preciseren. Het komt er ook op aan om alle agenda's te laten matchen want alle betrokken artsen hebben een drukke agenda. Verder moeten nog wat wetteksten worden aangepast voor de verdere implementatie."

Het afsprakenplan tussen de wachtpost Tienen met de dienst Spoedgevallen is een van de eerste in de provincie Vlaams-Brabant. De overeenkomst wil ook de dringende zorg voor patiënten buiten de normale openingsuren verbeteren. Hiervoor worden afspraken gemaakt over een snelle doorverwijzing van patiënten door de huisarts vanuit zijn praktijk of huisartsenwachtpost naar RZ Heilig Hart Tienen als preferentieel ziekenhuis. Ziekenhuis en wachtpost liggen hooguit 100m van elkaar.

Juiste dringende zorg op het juiste moment

Huisarts en voorzitter HAZOH (huisartsenkring Zuid-Oost Hageland) dr. Johan Wuyts: “Aangezien Leuven en Tienen ook pilootproject zijn voor het 1733-nummer was dit protocolakkoord meer dan wenselijk. We hebben dit in een prima collegiale sfeer kunnen opstellen en we zijn ervan overtuigd dat dit zeker een meerwaarde betekent voor de niet-planbare zorg in de regio. We hopen dat voor zowel huisartsen als spoedartsen dit afsprakenplan kan bijdragen tot een optimale samenwerking ten bate van de patient.” Het nummer 1733 trieert vooraf al de oproepen voor niet-planbare zorg tussen wachtpost en spoed.

Dr. Tine Crits, medisch diensthoofd Spoedgevallen: “Het afsprakenplan beschrijft de richtlijnen voor een efficiënte verwijzing naar de Spoedgevallen via verwijsbrief. Een goede communicatie over de patiënt is essentieel. Met dit afsprakenplan hebben we hetzelfde doel voor ogen, nl. voor elke patiënt de juiste dringende zorg op de juiste plaats en op het juiste moment. Structurele overleg- en evaluatiemomenten tussen huisartsenwachtpost en Spoedgevallendienst helpen om dit doel te realiseren.“

> Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @specialistkrant en @MediSfeer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.