Pilootprojecten Chronic Care: sleutel onder de mat?

Het zat er al een tijdje aan te komen. Het veld had zich energiek gestort op de pilootprojecten voor geïntegreerde zorg. Maar noodzakelijke interventies van de kant van de overheid bleven uit: duidelijkheid scheppen over de financiering, het opzetten van het EPD. De veldwerkers zijn het duidelijk beu. Domus Medica heeft een scherpe brief gestuurd naar Maggie De Block, Jo Vandeurzen en Ri De Ridder.

De brief is ondertekend door de huisartsenkringen betrokken bij alle Vlaamse pilootprojecten voor geïntegreerde zorg en ook door de Brusselse huisartsenkring. Domus Medica wijst erop dat het enthousiasme bij de betrokkenen “tanend” is. De overheid krijgt een schot voor de boeg: “In afwachting van het KB wordt er in vele regio’s zelfs luidop gedacht aan het stopzetten van de projecten.”

Domus Medica vraagt met nadruk een reactie op de twijfels en vragen die ook Medi-Sfeer in de voorbije maanden op het terrein optekende. Het eerste daarvan is de financiële onzekerheid.

De ondergetekenden vragen een duidelijk engagement rond prefinanciering door de overheid. Ze gaan er niet mee akkoord dat de partners van het consortium zelf voor de prefinanciering moeten instaan, zonder garantie dat ze hun investering achteraf zullen terugzien. Bovendien is de huidige financiering (150.000 euro per jaar) voor werkingskosten ontoereikend. Domus Medica vraagt minstens het dubbele, zodat de inspanningen van de deelnemende zorgverstrekkers kunnen worden vergoed. Bovendien moet er ondersteuning komen om het financieringsplan van de projecten uit te werken.

Daarnaast moet er een goedwerkend elektronisch patiëntendossier (EPD) worden ontwikkeld, om de noodzakelijke gegevensdeling tussen de verschillende actoren in het project mogelijk te maken

Ten slotte is ook op administratief vlak meer duidelijkheid gewenst. De huisartsen die actief zijn in de projecten stellen vast dat er veel complexe en ingewikkelde administratieve verplichtingen zijn. Bovendien veranderen de richtlijnen voortdurend.

Domus Medica vraagt de overheid met nadruk voor deze problemen een aanvaardbare oplossing uit te werken, in afwachting dat het KB gepubliceerd wordt.

In Wallonië zijn alvast harde noten gekraakt. In december laatstleden hebben drie Waalse huisartsenkringen een punt gezet achter hun medewerking met het pilootproject ‘Chronische zorg’ van Groot-Namen en het arrondissement Dinant.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.