Patrik Roelandt, één jaar later

Op 1 december is het precies één jaar geleden dat dr. Patrik Roelandt werd vermoord door een patiënt met een strafrechtelijk verleden. Het incident gebeurde tijdens een huisbezoek in Ingelmunster. Familieleden en collega’s vonden dat het tijd was om structureel op te treden voor de veiligheid van de arts.

In de acute fase verliep het contact met het politiecorps niet vlot, want de pers was sneller op de hoogte van bepaalde gegevens dan de familie. Bovendien bleek dat de schuldige in de voorafgaande weken opnieuw in aanraking was gekomen met het gerecht – als artsen zoiets weten, kunnen ze maatregelen nemen om zichzelf te beschermen. Sophie Roelandt, dochter van het slachtoffer, en Ralph Pacqueu, zijn compagnon de route, stichtten PRaag (Patrik Roelandt anti-agressie-groep), met de steun van een hele reeks verenigingen.

PRaag stelde een actieplan op, met als belangrijkste doelstellingen en eisen: politiebescherming voor de huisarts tijdens risicovolle huisbezoeken, toegang voor de huisartsenkringen tot relevante gegevens uit het strafregister, en de mogelijkheid voor huisartsenkringen om aan de hand van aangiften vanuit het werkveld een lijst met risicopatiënten op te stellen.

Het actieplan heeft ook aandacht voor maatregelen die artsen zelf kunnen nemen. In samenwerking met Domus Medica werd een opleiding tot ‘veiligheidscoördinator voor de huisartsenkring’ georganiseerd. De veiligheidscoördinator zal huisartsen sensibiliseren voor het nemen van veiligheidsmaatregelen in eigen praktijk en hen helpen bij de concrete uitwerking. Hij zal ook instaan voor het overleg met het plaatselijke politiekorps om de bescherming te organiseren. De voorvechters bezochten de kabinetten van de bevoegde ministers (Binnenlandse zaken, Justitie, Volksgezondheid).

Maar waar staan we één jaar na de feiten? “Een paar maanden geleden is er onder invloed van Maggie De Block een interministeriële werkgroep opgericht, uitgaande van de cel Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse zaken. Momenteel is het vooral een groep…”, zegt dr. Pacqueu filosofisch. Een gedetailleerde stand van zaken leest u in onze volgende editie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.