"Patiënt die arts moet sensibiliseren is omgekeerde wereld"

Het RIZIV onderzoekt of het de terugbetaling van enkele dure en zware antibiotica kan verlagen. Dat schrijft De Morgen vrijdag. Men rekent erop dat artsen hun antibiotica gerichter en efficiënter gaan voorschrijven omdat de patiënt de volle pot zal moeten betalen. Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform plaatst grote vraagtekens bij de piste. "Op die manier wordt de kostprijs afgewenteld op de patiënt. Het is ook de omgekeerde wereld. Normaal is het de arts die de patiënt moet informeren en sensibiliseren. Hier wordt de patiënt gebruikt om de arts te sensibiliseren in zijn voorschrijfgedrag", zo zegt ze in een reactie aan Belga.

Er wordt al jaren opgeroepen om minder antibiotica te gebruiken. Maar het gebruik daalde de afgelopen tien jaar niet meer. In De Morgen verwijst professor Herman Goosssens, voorzitter van het coördinatieorgaan voor het antibioticabeleid (Bapcoc), naar een piste om de terugbetaling van antibiotica aan te passen. Zo denkt men eraan om de terugbetaling te verlagen als het middel niet efficiënt wordt voorgeschreven.

Voor de patiënt is het nadeel wel dat hij de volle pot zal moeten betalen en dat hij als het ware gebruikt wordt als hefboom om het voorschrijfgedrag van de artsen bij te sturen. "Ideaal is dat niet, maar we hopen om via de patiënt de arts te sensibiliseren. Als die weet dat de patiënt zal klagen, dan zal hij ze misschien niet meer voorschrijven", legt professor Goossens uit.

Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, heeft kritiek op de piste. "Ook wij zijn voor een verantwoord antibioticagebruik en vragen om geen antibiotica te gebruiken als het niet moet. Maar we betreuren dat hier de verantwoordelijkheid bij de patiënt wordt gelegd. Het is niet aan de patiënt om de arts te sensibiliseren in zijn voorschrijfgedrag. Dat is toch de omgekeerde wereld?", klinkt het. Volgens haar zijn het in de eerste plaats de artsen die moeten aangesproken worden op hun voorschrijfgedrag.

Daarnaast wijst het Vlaams Patiëntenplatform erop dat heel wat mensen die chronisch ziek zijn, bijvoorbeeld longpatiënten, mensen met muco of kankerpatiënten. "Voor hen zijn antibiotica levensnoodzakelijk. Het zou niet gepast zijn om hen mee te laten opdraaien voor een algemene antibioticamaatregel", aldus Weeghmans nog.

Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @specialistkrant en @MediSfeer

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.