Opnieuw huisarts slachtoffer van geweld: hoever staat het preventieve werk?

Op donderdag 18 augustus werd opnieuw een huisarts aangevallen, dit keer in zijn eigen praktijk. De huisarts kreeg verschillende messteken en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Dit drama vindt plaats bijna acht maanden na de moord op dokter Patrik Roelandt.

Het nieuwe slachtoffer, een huisarts uit Vorst, opende iets na 8 uur donderdagmorgen de deur voor een voormalig patiënt, die toestak. De arts is momenteel opgenomen in het Sint-Pietersziekenhuis. Het gaat om dr. François Depoorter. De dader is aangehouden, maar over zijn beweegredenen is momenteel nog niets gemeld.

De Nationale Raad van de Orde van Artsen reageert ontzet. De Orde herinnert eraan dat ze enige tijd geleden een meldpunt heeft opgericht om geweld tegenover artsen in kaart te brengen. Artsen die het slachtoffer worden van geweld, kunnen een aanmeldingsformulier invullen op de site van de Orde.

De Orde geeft nog mee dat “een adequaat strategisch plan samen met de bevoegde overheden wordt uitgewerkt. Dit moet toelaten om artsen passend te ondersteunen in de uitoefening van hun opdracht.” 

En jawel, de FOD Binnenlandse Zaken heeft in februari een werkgroep opgericht, waarbij ook Volksgezondheid betrokken is. De werkgroep staat onder de leiding van dr. Catherine Sucs van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie. “Het is nog te vroeg om al te vertellen hoever we staan met onze werkzaamheden”, zegt ze. Veel meer dan enkele algemene gegevens komen we niet te weten.

In juni werd de veiligheid van zorgverleners expliciet vermeld als een aandachtspunt in de Kadernota Integrale Veiligheid van de overheid en in het Veiligheidsplan 2016-2019, dat tien punten opsomt waarop de federale en lokale politie zich bij voorkeur zullen toespitsen. Helemaal bovenaan op de lijst staat de strijd tegen radicalisering en terrorisme.

De brochure ‘Veiligheid voor artsen’, die de FOD Binnenlandse Zaken een paar jaar geleden uitgewerkt heeft, zal bijgewerkt worden. De brochure biedt de huisarts advies om zichzelf te beschermen. De nieuwe versie zal, net zoals de huidige, ter beschikking worden gesteld op de site www.besafe.be.

Ten slotte wijst dr. Sucs erop dat huisartsen (net zoals particulieren of zelfstandigen) gratis kunnen worden bezocht door een technisch preventieadviseur, die hen kan helpen bij het opzetten en verbeteren van preventieve maatregelen (zie deze link).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.