Ook Cebam zet zich af tegen standpunt Academie Kindergeneeskunde

Bert Aertgeerts, diensthoofd van het ACHG en voorzitter van het Cebam, bestrijdt met wetenschappelijke argumenten de stelling van de Belgische Academie voor Kndergeneeskunde dat ouders met een ziek kind beter meteen naar de kinderarts stappen.

"Wij betreuren dat de huisarts alweer kop van Jut is, en dat dit bovendien gebeurt op een erg onwetenschappelijke basis", aldus Aertgeerts. Hij haalt wat cijfermateriaal boven.

"De laatste tien jaar is het aantal contacten van mensen die met hun ziek kind naar een dienst spoedgevallen gaan gestegen met 40%. Dit heeft geresulteerd in een toename van het aantal ziekenhuisopnames met bijna 30%."

"Het staat in schril contrast met het feit dat slechts 1% van de kinderen die een arts consulteert, ernstig ziek is en een ziekenhuisopname nodig heeft. Van die 1% heeft 4/5 een longontsteking, gevolgd door een urineweginfectie, een maagdarmontsteking of een levensbedreigende aandoening zoals een hersenvliesontsteking. Met andere woorden, een overgrote meerderheid van de zieke kinderen (99%) heeft een banale aandoening of een aandoening die geen ziekenhuisopname behoeft."

Aertgeerts verwijst voor deze gegevens onder meer naar internationale literatuur en proefschriften van huisartsen (Ann Van den Bruel, Jan Verbakel, Marieke Lemiengre). "Dit onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van huisartsen en pediaters in een internationale context (Vlaanderen, Oxford, Rotterdam) en gepubliceerd in toptijdschriften zoals de Lancet en de BMJ."

Eerste en tweede lijn

Hij beklemtoont verder dat huisartsen heel veel banale aandoeningen zien, maar erop getraind zijn om kinderen met een onderliggend ernstig probleem wel adequaat te detecteren. Vermits in dit stadium het nog niet altijd duidelijk is wie wel en niet ernstig ziek is, sturen we ook kinderen door die op het einde van de rit (gelukkig) niet ernstig ziek zijn.

Op de tweede lijn is het de taak van de pediater om alles uit de kast te halen om de juiste diagnose te stellen en ervoor te zorgen dat ook zeer zeldzame en levensbedreigende aandoeningen zoals een meningitis op tijd en correct behandeld worden. Pediaters op de tweede lijn krijgen door de eerste selectie bij de huisarts een hogere prevalentie van ernstige aandoeningen waarbij ook de symptomen beter herkend worden.

Zijn volledige reactie vindt u hier.

 Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @specialistkrant en @MediSfeer

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.