Onderzoekers en bedrijven pakken veroudering immuunsysteem aan

De UHasselt, Université de Liège, het Maastrichts Universitair Medisch Centrum, Universitätsklinikum Aachen, imec en vijf bedrijven uit de Euregio slaan de handen in elkaar om de veroudering van het immuunsysteem af te remmen. Dat laat UHasselt donderdag weten in een persbericht.

We worden gemiddeld steeds ouder, maar die stijgende levensverwachting betekent niet noodzakelijk dat we steeds langer gezond blijven. "Met de vergrijzingsgolf zie je ook een opmars van chronische ziekten: cardiovasculaire aandoeningen, astma, MS, reuma...", zegt professor Niels Hellings, directeur van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van de UHasselt. "Aan de basis van zulke ziekten ligt een verkeerd functionerend immuunsysteem, dat bovendien sneller veroudert."

Binnen het project "Healthy Aging - A Euregional Opportunity" slaan universiteiten, ziekenhuizen en bedrijven uit de Euregio Maas-Rijn de handen in elkaar om immuunveroudering vroeger op te sporen, zodat dit proces voorkomen of geremd kan worden. "Zo zullen we bij grote groepen patiënten onderzoeken of nieuwe dan wel bestaande biomerkers (stoffen in het bloed die de aanwezigheid van ziekten verraden of aankondigen), kunnen helpen bij de detectie van de veroudering van het immuunstelsel", zegt professor Veerle Somers van het BIOMED.

In een ander luik wordt dan weer ingezet op gepersonaliseerde geneeskunde. Patiënten met een chronische ziekte worden nu vaak behandeld volgens het one-size-fits-all-principe. Maar niet alle patiënten reageren op dezelfde manier op een bepaalde therapie. Daarom zal er binnen het project gewerkt worden aan een systeem dat artsen ondersteunt bij het voorschrijven van een geschikte behandeling voor de patiënt. "En naast klassieke geneesmiddelen gaan we binnen het onderzoek ook inzetten op doelgerichte immuuntherapie en voedingssupplementen die immuunveroudering kunnen afremmen", zegt professor Jerome Hendriks van BIOMED.

Volgens de decaan van de Hasseltse faculteit Geneeskunde, Pieter Stinissen, biedt het project een uitgelezen kans om de expertise rond gezond ouder worden verder uit te bouwen. "Als we samen met alle partners slagen in ons opzet bieden we ouderen de kans om langer gezond thuis te leven. En in één beweging helpen we dan ook de vergrijzingskosten te drukken", besluit Stinissen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.