You are here

Kwaliteit van de Sumehr krijgt versterkte aandacht

M.L. - Donderdag 15 juni 2017
M.L.

Er zijn intussen in heel België iets meer dan 1.600.000 Sumehrs opgeladen. Bijna alle wachtposten en enkele ziekenhuizen kunnen deze documenten raadplegen. “Vanuit Domus Medica willen we de kwaliteit van de Sumehrs optimaliseren”, zegt dr. Herwig Van Pottelbergh.

“Artsen moeten hier een mind switch maken. Een Sumehr maak je niet aan voor jezelf, zoals je dat doet met documenten voor eigen gebruik. Je moet de Sumehr zodanig opstellen dat een andere arts er iets aan heeft.” De journaal-weergave moet vermeden worden. “Want dat is een verkeerde insteek”, aldus dr. Van Pottelbergh. “De Sumehr moet een geactualiseerde foto van de patiënt zijn. Overzichtelijk en zo volledig mogelijk.” Des te meer omdat het gebruik van de Sumehr in de nabije toekomst breder zal worden: bij verwijzing naar de specialist zal de huisarts niet langer alle gegevens in de verwijsbrief moeten opnemen, maar kan hij de specialist vragen voor verdere informatie de Sumehr te raadplegen.

Domus Medica werkt aan een leermodule over de kwaliteit van de Sumehr. Na een testfase zal de module gebruiksklaar worden aangeboden, misschien onder vorm van een LOK-pakket. De kwaliteit van de Sumehr echt gaan meten, is een complexe opgave. Er bestaat tot nog toe één wachtpostpakket dat de gebruiker vraagt of de Sumehr bijdraagt tot een betere informatie over de patiënt. Meer systematisch onderzoek zit voorlopig niet in de pipeline.