Huisartsen van Borinage voorstander van een wachtdienst tot 22 uur

Tijdens de voorbije algemene vergadering koos de Union des MG du Borinage (UMGB) massaal voor de het idee om de huisartsenwachtdienst te stoppen om 22 uur (tot 8 uur de volgende ochtend). Vanwaar deze motie? Het welgekende tekort aan artsen dat actief aan de wacht deelneemt – en de gevolgen daarvan voor diegenen die actief blijven – en de dreigende schaduw over de huidige financieringsmechanismen van hun activiteiten.

Niet zo lang geleden spraken we al over de UMGB toen een deel van de leden van deze kring in persoonlijke naam instemden met een stakingsaanzegging van de “preventieve” wacht. De ondertekenaars wilden op deze manier hun weerstand duidelijk maken ten aanzien van het idee dat ze gedwongen zouden worden in het korset van de “huisartsenwachtpost in het ziekenhuis”. Een dreiging die er volgens de onderhandelaars die aanwezig waren op de task force van het kabinet De Block staat aan te komen (Medi-Sfeer nr. 515).

Deze keer hebben we het over een officiële stemming gehouden binnen de UMGB tijdens de algemene vergadering van 20 april. De stemming formaliseert een duidelijk standpunt inzake de toekomstige organisatie van de zorg voor de bevolking. “Quasi unaniem – min één stem – stemden de leden van de UMGB voor het stopzetten van de huisartsenwacht van 22 tot 8 uur”, legt dr. David Simon uit. Hij is huisarts in Colfontaine en woordvoerder van de kring voor dit dossier. De enige tegenstem kwam van een collega die wil dat er, in zijn afwezigheid, steeds een huisarts oproepbaar is om de zorg van palliatieve patiënten op zich te nemen.

Wat veroorzaakte deze duidelijke stellingname? Door de stijgende gemiddelde leeftijd van de lokale huisartsen, neemt het aantal huisartsen dat actief aan de wachtdienst deelneemt – zoals overal – sterk af. “De cijfers zijn in vrije val. Tegen 2020 zijn we nog met 54 en tegen 2025 met 42 om de dienst in te vullen. Vandaag zijn het er nog 69. Dat maakt de organisatie van de wachtdienst moeilijk. ’s Avonds lukt het nog, maar ’s nachts niet meer. Bovendien leeft de overtuiging dat het weinig zinvol is een huisarts stand-by te houden voor één of twee oproepen per nacht.

De Borinage beschikt momenteel over een ‘online’ wachtsysteem met “reserve-huisartsen” die gemobiliseerd kunnen worden wanneer de “titularis” niet beschikbaar is. Hiervoor doet het een beroep op externe wachtartsen. “Gezien het drastisch afromen van de beschikbaarheidshonoraria zoals voorzien door minister De Block en het verbod deze opnieuw toe te wijzen tussen de eerste en de tweede lijn van de wachtdienst, vrezen de huisartsen uit de Borinage voor de duurzaamheid van deze manier van werken”, legt dr. Simon uit. “Tenzij we het met onze eigen middelen zelf financieren.” Deze oplossing wordt zowat overal door de beroepsgroep als abnormaal verworpen, gezien het publieke karakter van de bevolkingswacht. “We evolueren naar een onmogelijke situatie wanneer men ons verplicht tijdens de nacht de wachtdienst te verzorgen zonder dat men middelen voorziet om een alternatief systeem te laten functioneren.” Daar ligt de kiem voor de massale steun aan het voorstel om te stoppen met een huisartsenwachtdienst tijdens de nacht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.