Gegevensbanken rond gevaarlijke patiënten zijn noodzakelijk, zegt PRaag

PRaag (Patrik Roelandt Anti-Agressie-Groep) wil ervoor zorgen dat zorgverleners die huisbezoeken afleggen, politiebescherming kunnen opvorderen (zie artikel ‘Actieplan PRaag vraagt politiebescherming’). Om efficiënt van dat recht gebruik te kunnen maken, is het belangrijk dat zorgverleners weten welke patiënten een veiligheidsrisico voor de zorgverlener vormen. Dat is één van de meest opmerkelijke krachtlijnen in het PRaag-voorstel. 

Zorgverleners hebben momenteel niet het recht om een lijst van verboden adressen op te stellen. Het uitwisselen van gegevens over een patiënt mag alleen in een situatie die binnen de huidige definitie van het gedeelde beroepsgeheim valt.

In 2006 hadden de betreurde Patrik Roelandt en PRaag-medestichter Ralph Pacqueu al met de steun van de Orde een juridisch onderbouwd voorstel gedaan om zowel het beroepsgeheim als de veiligheid van de zorgverlener maximaal te vrijwaren. De Privacycommissie heeft dit voorstel toen geweigerd.

“Een beetje tot onze verbazing staat Justitie niet totaal afkerig tegenover het oprichten van een gegevensbank met uittreksels van het strafregister”, zegt meester Kristiaan Vandenbussche, advocaat van de familie Roelandt.

PRaag stelt voor zorgverleners het recht toe te kennen een gedeelde gegevensbank aan te leggen over patiënten die een bedreiging kunnen vormen tijdens de zorg aan huis. De bedoeling is dat de zorgverstrekker kan zien wie een risico kan vormen tijdens een huisbezoek. De gegevensbank zou alleen gegevens bevatten die strikt noodzakelijk zijn voor het vrijwaren van de veiligheid van de zorgverlener. PRaag wil liever niet dat de gegevensbank zich beperkt tot een opsomming van de namen van potentieel gevaarlijke patiënten. De zorgverlener moet iets meer informatie hebben om het gevaar te kunnen duiden. Voor het samenstellen van een dergelijke gegevensbank moet de wetgeving rond het beroepsgeheim worden aangepast.

Toegang tot het strafregister

Omdat zorgverleners niet noodzakelijk op de hoogte zijn van alle risicogedragingen van een patiënt, wordt er ook gepleit voor het communiceren van gegevens vanuit het centraal strafregister. Andermaal zou het hier alleen gaan om gegevens die relevant zijn voor de veiligheid. De gegevens zouden via de Orde van Artsen kunnen worden opgevraagd.

Gesprekken over deze optie zijn aan de gang met het ministerie van Justitie. “Een beetje tot onze verbazing staat Justitie niet totaal afkerig tegenover ons voorstel”, zegt meester Kristiaan Vandenbussche, advocaat van de familie Roelandt.

Klik hier voor de site van PRaag. Neem kennis van het eisenpakket van PRaag tegenover de overheid en lees het volledige artikel in de volgende editie van Medi-Sfeer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.