“ELG Menen loopt met een vijfde van mijn patiëntenbestand weg”

Het interview van prof. Jan De Maeseneer in Medi-Sfeer nr. 557 (“Ik roep op tot burgerlijke ongehoorzaamheid”) blijft duidelijk de geesten beroeren. In onze nieuwsbrief van 22 juni kon u al de reactie van dr. Luc Dekervel lezen. Nu schrijft thuisverpleegkundige Ellen Raemdonck haar grieven uit. Ze spreekt in naam van een protestgroep van thuisverpleegkundigen en kinesitherapeuten die intussen in de pers worden bestempeld als ‘de zorgverleners van Menen’, zo meldt ze ons. Belangrijk gegeven: het ELG De Piramide in Menen is sinds 1 juli door het Riziv erkend.

“In een kleine gemeenschap als Menen tikt het oprichten van een wijkgezondheidscentrum – of eerstelijnsgezondheidszorgcentrum (ELG) zoals het in Menen heet – zwaar aan”, zegt Ellen Raemdonck aan de telefoon. “Ik heb van de ene dag in de andere zowat een vijfde van mijn patiënten zien vertrekken. En ik ben niet alleen in dat geval. Het zal niet meevallen om dat verlies aan te vullen.”

ELG ‘De piramide’ ging van start op 1 januari. Het dossier was bij het Riziv ingediend, maar kreeg tegenwind op het Verzekeringscomité. Daardoor bleef de erkenning uit. Ellen Raemdonck heeft bedenkingen bij de manier waarop het allemaal gelopen is: “Al sinds oktober vorig jaar was het ELG patiënten aan het inschrijven. Hoewel ze nog geen erkenning hadden, deden ze zich tegenover de patiënten voor als een forfaitaire praktijk, met alles erop en eraan, zoals inschrijving bij een vast team van zorgverstrekkers. Maar tot 1 juli hebben ze wel noodgedwongen in het prestatiesysteem gewerkt. Voor de patiënten was er veel onduidelijkheid.”

Ter aanvulling enkele uittreksels uit wat Ellen Raemdonck op 11 juli naar Medi-Sfeer schreef:

“Mr. De Maeseneer is onvolledig in zijn toelichtingen over de toestand in Menen. In het Verzekeringscomité werd er vooral gereageerd door de zorgverleners van Groot-Menen. Was Jan De Maeseneer aanwezig op die vergadering? Is hij komen spreken met de zelfstandige zorgverleners? Is hij poolshoogte komen nemen bij de panikerende, zorgbehoevende, oudere patiënten die moeten kiezen tussen hun verpleegkundige en hun huisarts? Vier huisartsen die fin de carrière een vzw medisch huis opstarten!

Broodroof en nog meer

Vele verpleegkundigen en kinesitherapeuten zullen enkele tot veel van hun patiënten, dus hun werk en inkomsten, kwijtraken door de opstart van dit medisch huis.  Wat zijn verdere bezwaren tegen het ELG?

  • Het niet geven van juiste info aan de patiënten.
  • Terwijl sommige patiënten moeten kiezen tussen verpleegkundige en dokter, krijgen andere zelfs dikwijls de kans niet om te kiezen: ze tekenen een contract dat onder hun neus geduwd wordt zonder de inhoud ervan te kennen, en zijn verwonderd dat er de volgende dag een nieuwe, onbekende thuisverpleegkundige voor hun deur staat. Met andere woorden, de rechten van de patiënt worden hier met de voeten getreden.
  • Reclamevoering, collegae niet tijdig informeren (pas 2 maanden nadat de patiënten hun contracten kregen om te ondertekenen), belangenvermenging, vriendjespolitiek, enz.

Vroeger en nu, geen vergelijking mogelijk

Jan De Maeseneer bespreekt in zijn interview de situatie die 40 jaar geleden in Ledeberg bestond. Die is niet te vergelijken is met wat zich vandaag voordoet. De zorgbehoevende patiënt wordt tegenwoordig bijgestaan met allerhande maatregelen (regeling derde-betaler, zorgtraject, maximumfactuur, enz.) die 40 jaar geleden ondenkbaar waren. Door de moderne middelen hebben de thuisverpleegkundigen een veel betere communicatie met huisartsen: een foto mailen van een wonde, een mail sturen in plaats van de dokter te storen in zijn werk, e-Health, enz.

En: niet enkel medische huizen werken preventief! De ‘gewone’ huisarts ook! Het klinkt alsof de medische huizen veel beter zijn dan alle andere (para)medici!

In grootstedelijke gebieden kwamen medische huizen tot nu toe weinig ter sprake, allicht omdat het verlies aan werk van thuisverpleging en kinesitherapie in een grote stad gemakkelijk kan worden gecompenseerd, maar hier in Menen gaat het ferm over de tong. Er zijn meer en meer klachten over medische huizen en niet enkel over dat van Menen!

Het is onjuist dat er huisartsen zouden zijn die het ELG toejuichen, zoals De Maeseneer beweert. Juister is dat de huisartsen (bijna allemaal dicht bij hun pensioen) laten betijen en het de moeite niet vinden om te reageren. Mocht deze situatie zich 30 jaar gelden hebben voorgedaan, dan zou er wel vuurwerk geweest zijn.

Met vriendelijke groet,

Namens de Zorgverleners Menen”

> Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @MediSfeer

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.