Conventietekst voor kinesisten definitief afgeschoten

De voorgestelde conventietekst voor de kinesitherapeuten, die onder meer de tarieven binnen de sector moet regelen, is nu ook definitief afgeschoten op het Verzekeringscomité van het Riziv. Dat meldt Peter Bruynooghe, de voorzitter van de beroepsvereniging voor kinesisten Axxon. Dat is geen goed nieuws voor de patiënt, die de verhoogde tarieven bij kinesisten voorlopig uit eigen zak moet blijven betalen.

De kinesisten zijn sinds het aflopen van de vorige conventietekst, begin dit jaar, in principe vrij om hun eigen tarieven te bepalen. Axxon vraagt hen sindsdien om richttarieven van 25 euro (in plaats van 22,26 euro) voor een kabinetsbehandeling en 27 euro (in plaats van 22,65 euro) voor een huisbezoek te hanteren.

Bij gebrek aan conventie, moeten de patiënten die verhoging uit eigen zak betalen. Dat het voorstel voor een nieuwe tekst nu definitief werd afgewezen, is voor hen dus geen goed nieuws.

Die onzekere situatie duurt nog zeker tot 21 februari. Dan wordt er opnieuw overlegd binnen de Overeenkomstencommissie Ziekenfondsen-Kinesitherapeuten, een lager orgaan binnen het Riziv. Maar het is lang niet zeker dat er dan wél een akkoord gevonden wordt.

Concreet vragen de kinesisten de herwaardering van de honoraria, een volledige indexering van de tarieven en het opheffen van de discriminatie van niet-geconventioneerde kinesisten. "Dat zijn voor ons drie breekpunten. Als daar geen toegevingen in komen, dan zie ik eerlijk gezegd niet in wat we op 21 februari in de Overeenkomstencommissie kunnen gaan doen. De bal ligt in het kamp van minister De Block (van Volksgezondheid, red.)", besluit Bruynooghe.

Volgens de minister kiezen de kinesisten en de socialistische mutualiteit, die de tekst samen verwierpen, "voor tariefonzekerheid voor de patiënt". "Het was in het belang van de patiënten én van de kinesisten dat er een overeenkomst kwam. Nu verliest iedereen", klinkt het.

Het kabinet-De Block bekijkt nu naar eigen zeggen samen met de administratie wat er kan gedaan worden "om tariefzekerheid te bekomen".

Sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée legt de schuld voor het mislukte overleg volledig bij de minister. "De driestheid waarmee De Block te werk gaat om de besparingen af te wentelen op de patiënt is ongezien", zegt ze. "De minister mag dan wel beweren dat zij de zorg toegankelijker maakt, de feiten bewijzen het tegendeel. Waar wacht De Block op om zelf de arena te betreden en tot een akkoord te komen?", besluit het sp.a-Kamerlid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.